Skidor och skridskor

Lidingö31 januari 2019 kl 00.01
Du kan både åka skidor soch skridskor på Kottlasjön. Läsarbild.
Du kan både åka skidor och skridskor på Kottlasjön. Läsarbild.

För dig som gillar vintersport har Lidingö skridskobanor, isar, längdskidspår och slalombacke finns mycket information på Lidingö stads hemsida.

Skridskor
När vädret tillåter plogar staden en tre kilometer lång bana på Kottlasjön. Åkning sker alltid på egen risk. Tänk på att omslag i vädret snabbt kan förändra istjockleken. På Lidingö stads hemsida finns exakta uppgifter på hur tjock isen är i Kottlasjön. Just nu är den betryggande 23-29 cm. Men se upp: det finns stora sprickor på flera ställen. Isen plogades senast den 30 januari 2019 och hyvlades den 24 januari 2019. Den plogas och hyvlas beroende på om det snöat och hur iskvaliteten är.
Skridskobanan på Grönstaviken plogas av Friluftsfrämjandet när väderförhållandena tillåter. Just nu är den inte klar. Vill du i förväg ta reda på om banan är plogad och i vilket skick den är besök denna länk.

Tips:
• Ge dig aldrig ut ensam på isen
• Lämna inte barn utan tillsyn
• Ha alltid med dig säkerhetsutrustning
• Isen är svagare vid broar, avlopp, bryggor och där det är strömt
• Nylagda isar, snötäckta isar, skärgårdsisar och porösa vårisar är särskilt förrädiska
 
Längdskidspår
På Lidingö finns flera preparerade skidspår: Ekholmsnäsbacken, Elfvikslandet/Bosön, Stockby/Långängen/Kottla, Lidingö Golfbana/Grönsta gärde. Lidingö Stad tillsammans med Lidingö Skid- och orienteringsklubb tillverkar konstsnö vid Grönsta gärde. Produktionen sker under korta perioder under den kalla perioden då kyla och luftfuktighet är som mest gynnsamma för effektiv snöläggning. Konstsnön fördelas och prepareras med hjälp av maskiner till ett knappt 1 kilometer långt skidspår. Kvaliteten på skidspåren finns på denna länk.

Utför Ekholmsnäs
Alla backar och liftar är just nu öppna. Se mer på denna länk.
 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *