Skål för mars månad!

Dryckesguiden28 februari 2020 kl 05.25

Välkommen till Dryckesguiden! Här presenteras varje månad ett rött och ett vitt vin och ibland tillsammans med en cider, ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet. 
Tidigare guider finns på Lidingösidan.se
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, Vinkonsult på Lidingö. 
Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till g.borgenvik@outlook.com eller ringer 0733-31 53 38.

Lidingö Nyheters vinskribent Göran Borgenvik har plockat fram ett vitt vin, ett rött och en cider.

Art.nr 16632 Bonterra till priset 139 kr. En härlig Chardonnay från USA, Kalifornien och Mendocino County. Ekologiskt och försedd med skruvkapsyl, vinet är på 13,5% alkoholhalt och har en sockerhalt på 2 g/l. Gillar man smörig Chardonnay då är det här ett mycket bra alternativ, karaktären är fruktig med toner av honungsmelon, gula äpplen, ananas och har en trevlig rostad ton. Vinet har lagrats på fransk och amerikansk ek under 5 månader. Bonterra grundades 1987 och 100% av produktionen är ekologisk certifierad och har funnits på bolaget i 24 år. Sitter bra till en ugnsbakad lax https://www.ica.se/recept/ugnsbakad-lax-med-dillsas-722491/  I skrivande stund finns det 37 buteljer på ön.

Art.nr 2289 Veramonte och kostar 149 kr En nyhet från Chile och området Casablanca som ligger nordväst om huvudstaden Santiago. Veramontes vingårdar omfattar totalt 1400 hektar. Druvorna är skördade både för hand på dagen och med maskin nattetid. Detta för att få en blandning av druvor med högre mognad och tydligare frukt från skörden på dagen, och druvor med högre syra och elegans från nattskörden. Vinet är jäst på temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål, där det även genomgått den malolaktiska jäsningen. Vinet är sedan lagrat tio månader på 225-liters ekfat, varav hälften amerikanska och hälften franska. Vinet är gjort på 100% Syrah, alkoholhalten är på 14% och årgången är 2018. Har en härlig doft av björnbär, hallon, plommon och cigarr. Smaken är fyllig med mörka körsbär och en elegant balanserad fatkaraktär. Här kommer ett recept på vaktel som funkar bra till vinet, https://www.koket.se/grytstekt-vaktel-med-kramig-potatisgratang-och-haricots-verts. Lycka till! Sektion 9 på Friggavägen.

Art.nr 1873 Bulmers och kostar 26:90 kr. En halvtorr cider från England där äppeljuicen har jäst till 4,5% alkoholhalt och fått en sockerhalt på 36 g/l. Cidern har en härlig doft av gula äpplen, honung och päron. Servera den gärna med lite is som sällskapsdryck eller till en Tacopaj https://www.arla.se/recept/tacopaj/  Cidern finns på Lidingö.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *