Sjukvårdsartiklar saknas – operationer inställda

Tomas Hilmo, VD och styrelseledamot i Apotekstjänst AB, Cecilia Versteegh, styrelseordförande Apotekstjänst AB och Gerard Versteegh, styrelseordförande i Versteegh Gruppen AB. Foto: Lidingösidans arkiv
Lidingö14 oktober 2019 kl 06.409

Operationer ställs in och flera sjukhus i fem regioner har brist på sjukvårdsmateriel. Uppsala och Örebro sjukvårdsregioner har gått upp i stabsläge. Det Lidingöbaserade företaget Apotekstjänst AB har inte kunnat leverera de artiklar som behövs i den omfattning som krävs. Apotekstjänst AB tog över som leverantör av sjukhusartiklar första oktober i år.

De fem regionerna Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland anlitar samtliga Apotekstjänst AB för sina sjukvårdsartiklar. Apotekstjänst levererar svarorna till en nämnd, Varuförsörjningen,  som också har upphandlat leverantörstjänsten från Apotekstjänst. Det handlar om allt ifrån gummihandskar, handsprit, provtagningsrör, ja till och med toapapper.

– Det som hänt är att Apotekstjänst inte kunnat leverera ut artiklar i den omfattning som har behövts, säger Varuförsörjningens VD Petter Karlsson i ett uttalande till SVT Nyheter.

”Apotekstjänst AB:s it-system fungerar inte. Det är en av orsakerna till den leveranskris som gjort att omkring 60 operationer ställs in och tvingat fyra regioner samt Socialstyrelsen att gå upp i stabsläge,” skriver Dagens Medicin.

Under torsdagen meddelade chefläkaren på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Mikael Köhler, att man ställde in sina operationer från fredag morgon enligt TT.

– Vi beklagar att patienter får sina operationer uppskjutna, men vi måste sätta patientsäkerheten främst, säger Mikael Köhler till Aftonbladet TV.

– Apotekstjänst arbetar dygnet runt för att lösa den mycket bekymmersamma situationen. Vi har efter diskussioner med berörda regioner fastställt en plan för att arbeta ikapp så snart som möjligt. I den planen ingår att regionerna ska informera sina organisationer och vi vill inte föregripa detta. När det sedan gäller analys av orsaker och ansvar är det en senare fråga när läget har stabiliserats, säger Tomas Hilmo, vd för Apotekstjänst AB till Lidingö Nyheter.

I övrigt vill Tomas Hilmo inte kommentera varför Apotekstjänst hamnat i den uppkomna situationen och hur man ska undvika att det sker igen.

Avtalet om att leverera sjukvårdsartiklar till de fem regionerna är värt cirka 1,3 miljarder kronor per år, uppger Uppsala Nya Tidning.

Apotekstjänst AB är en del av Versteegh Gruppen AB.

Uppdaterad 14 oktober 09.21

Kommentarer

  1. Om jag minns rätt var det även problem 2013 när det nya doseringssystemet skulle upp på banan. Då var det ett flertal läkare som slog larm att det var med livsfara som receptbelagda ordinationer hamnade hos fel patienter i flera landsting. Då framkom att det saknades ett kvalitetssäkringssystem. . Det finns många duktiga logistik- och IT-konsulter som kan hjälpa till för att inte ytterligare försämra vårdsituationen. Hur svårt kan det vara?

    1. Dom omsätter ju knappt hälften av vad kontraktet är värt, landstingen bör bli kunnigare i att genomföra en upphandling.

  2. Det är viktigt att landstingen har en bättre kunskap och kontroll vid sina upphandlingar.
    Det är våra skattemedel som missbrukas.

  3. Klandrar inte i första hand företaget Apotekstjänst men Landstingens kortsiktiga jakt på ”röda lappar” som oftast betyder ”fara”. Ofattbart att de inte har bättre kontroll på kvaliteten som förväntas levereras! Jämför med de rigorösa krav livsmedelsindustri måste uppfylla innan de kan leverera till de stora butikskedjorna.
    När nåt är för billigt för att vara sant är det i 99% inte sant!

  4. Landstinget måste förvisso bli bättre på upphandlingar.

    Men familjen Versteegh ska ge blanka f## i att ge sig in en bransch där de uppenbarligen inte har att göra. Jag fattar att det för vissa är första, andra och tredje prio att tjäna pengar, men om man riskerar att skada de mest utsatta i vårt samhälle (de som behöver akut vård) så har girigheten gått över en gräns för vad som är rimligt.

  5. https://www.expressen.se/nyheter/sjukhusen-star-still-vinsten-gar-till-rosteri/
    I dag kan vi läsa att de tre åren gett en vinst på 180 miljoner som lagts in i andra företag och till enorma vinstuttag ! Bara i fjol blev vinsten 52 miljoner ! Så hanteras våra skattepengar och så här ser det ut i Sverige.

    Jag har de senaste åren frågat mej hur alla dessa makalösa lyxbyggen på Lidingö med pooler, stenläggningar, larm, kameror , lyxbilar och mopedbilar finansierats. Förklaringen måste vara att Apotekstjänsts vinstrecept bara är ett av många på stark tillväxt !

    Nu får vi alla som från små omständigheter kom hit på 60-talet skämmas över att vi har ett osolidariskt samhälle där vi inte har plats för de som kommer över bron varje dag , ser till att samhället fungerar och ger kapitalisterna fullkomligt orimliga vinster ! De är också de stora miljöbovarna !

  6. Det finns ju andra leverantörer av medicin som har synnerligen kompetenta medarbetare och leveranssäkra rutiner. Samtidigt tjänar de väldigt mycket pengar.

    Så det verkar som det är ingångsvärdena som är det väsentliga. Om man går in i branschen med ambitionen att revolutionera den – och säkerställer resurser för detta och som ett resultat av noggranna förberedelser och med en effektiv ledning som har koll – levererar väl och tjänar en massa pengar så är det helt OK för mig!

    Men en slarvig start med syfte att tjäna stora pengar är åt h-e oavsett bransch men extra galet i denna livsviktiga bransch!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *