Sista snön på Elfvik

En lätt rök från eldkorgen ger värme och vårstämning.
Kåserier27 februari 2021 kl 05.07

En doft av lätt rök sprider sig runt Elfviks Gård och minner oss om Valborg med sprakande eldar i kvällsskymningen. Men – vi är inte där än! Mitt på gårdsplanen står en eldkorg med stabila vedträn av björk och pyser, en och annan eldflamma lyser upp och smälter snön runt om, som en ring. Förunderligt fort har värmen från ovan tagit tag i snön som bara för några dagar sedan täckte mark och hustak. Hästarna i hagen firar dagen med att mumsa på de gröna strån som sticker upp ur det våta, vita.

Mumsillemums i hagen. 

Så härligt med friheten och spring i benen för de unga – här finns gott om utrymme och möjlighet att hålla sig till de lagar som gäller i coronatider. I gårdsbistron är det kö med bra avstånd mellan de kaffesugna gästerna som också kan betala ute med swish för säkerhetens skull. Nu finns också möjlighet att sitta ”ute – inne” i ett växthusmitt på gårdsplanen. För det kan ju hända att det regnar, eller snöar. Den här dagen kom solen och gladde oss med sitt skimmer in mellan bodarna och över taken.

Extra öppet håller Bistron nu i skollovsveckan – från tisdag  och ända till söndag. Gott om utrymme både ute och inne!

Verksamheterna på Elfviks Gård är många, se kartan (nedan) och på hemsidan finns mer information! 

 ”En levande gård"

Elfviks gård ägs sedan 1946 av Lidingö Stad och ingår i Långängen-Elfviks naturreservat. 120 ha betes- och uppodlad mark både på södra och norra Lidingö hör till gården. Den huvudsakliga verksamheten idag är baserad på visningsverksamhet, inackordering av hästar, ekologisk lammproduktion och uthyrning av lokaler på gården. Vi är självförsörjande på eget hösilage till gårdens djur. Lantbruket med ekonomibyggnader och c:a 120 ha betes- och uppodlad mark, arrenderas av Lennart Sund och Johanna Lagercrantz. Gården är öppen för allmänheten – så kom hit och hälsa på!”

Vi tackar så hjärtligt för den vänliga inbjudningen och synar kartan i sömmarna – här det tätt mellan attraktionerna. Men det som inte finns på kartan lockar oss så där lite extra.

”Korvmojen” finns inte på kartan! Den här dagen bjuds det våfflor till en publik som håller avstånd!

Det är ”Korvmojen” som står mitt på gården. Nej – den finns inte på kartan. Det doftar våfflor lång väg och frestar oss att beställa en, två eller kanske tre? Patricia Schoeneck, ägare till bistron intill och glad över idén att bygga en ”Korvmoj”, som ju underlättar för besökarna att hålla avstånd och undvika köbildning.

Lars och Karin Wennerström mumsar årets första våfflor från ”Korvmojen” runt knuten.

Korvmojen bjuder som sagt inte bara på grillad korv eller våfflor - utbudet varierar - grillad lammkorv från gården är en favorit och till våren blir det glass från gårdsmejeriet och bistron. Och Patricia är väldigt nöjd att kunna tillfredsställa sina gäster med nybakat surdegsbröd och hemlagad mat i bistron. ”Inget ont som inte har något gott med sig”- coronatiderna har gett fart åt uteserveringen då skidåkare och frisksportare har varit goda gäster. Patricia är också glad över att omgivningen fått upp ögonen för det arbete hon lägger ner på bistron och i april är planerna att hålla öppet från onsdagar till söndagar. Under sportlovsveckan som stundar öppnar Patricia dessutom bistronredan på tisdag! Alla gäster välkomna! Bistron och ”Korvmojen” ger arbete till en stab duktiga ungdomar med Tilde och Sara i spetsen.

Lille Hugo tar sista  chansen att åka kälke i snön!

Nu när snön smält bort blottas jorden igen och sätter fart på planering av rabatter och örtagård. Erik Lavén är Patricias sambo och den som planerar och anlägger den långa perennrabatten och örtagården . Till våren kommer mycket grönt spira upp i örtagården. Dofter av timjan, lavendel och salvia ger matlust och livsaptit till oss alla som tar vägen till Elfviks Gård.

”Den första gång jag såg dig” – det var på Elfvik en dag i februari….

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *