Sista sagan i öns närradio

Lidingö30 december 2022 kl 03.563

På nyårsaftons förmiddag kl 11 presenterar Gunilla Dessen sagan Flickan med svavelstickorna. En allra sista gång, eftersom Radio Lidingö stänger vid tolvslaget på nyårsafton.

Lidingöprofilen Gunilla Dessen brukade för några år sedan presentera korta sagor i Radio Lidingö i något som kallades för Sagostunden. Det var klassiska sagor som både barn och vuxna kunde ha glädje av. Sagorna var främst hämtade ur LP-boxen ”Den stora sagoserien” från 1971. Uppläsare var många av den tidens stora skådespelare, som till exempel Margareta Krook, Allan Edwall och Bibbi Andersson - legender idag. Sagostunden var ett uppskattat litet inslag och höll på ganska länge i Radio Lidingö, med många reprisomgångar, fram tills för två år sedan.

På nyårsaftons förmiddag gör Sagostunden tillfällig comeback. Gunilla Dessen är för en sista gång tillbaka i Radio Lidingös studio, vilken hon inte varit i sedan hon för runt fem år sedan lämnade närradiostyrelsen och programmet ”Hembygden i etern” som hon ansvarade för. Dagen till ära blir det H.C. Andersens ”Den lilla flickan med svavelstickorna” som hon ger oss, för den utspelar sig ju just på nyårsafton. Uppläsare är Monica Nielsen. Denna saga kan ni höra kl 11.00 på nyårsafton över FM 97,8.

Kommentarer

  1. Tack Gunilla för alla intressanta program som du och maken Lars producerade i ”Hembygden i etern”. Jag hade själv nöjet att hjälpa till med ett antal program. Synd att Lidingö Närradio försvinner men allting har väl sin tid.

  2. Otroligt sorgligt att Radio Lidingö försvinner.
    Finns det inga idéer om hur verksamheten skulle kunna fortsätta eller återuppstå.
    Någon form av permanenta stödjare eller medlemmar i en stödförening.
    Vad skulle de ideella medarbetarna anse vara en rimlig etsättning för sina fortsatt arbetsinsatser?

  3. Radio Lidingö har fått många mail och frågor om varför vi avslutar vår verksamhet. När Radio Lidingö bildades för mer än 35 år sedan, var intresset mycket stort från öns föreningsliv. Ett 20-tal föreningar var med och skötte stationen både vad gällde program och administration. Men allteftersom åren gått, har intresset svalnat och våra ägarföreningar har inte lyckats hitta ett tillräckligt antal personer som är villiga att fortsättningsvis åta sig dessa uppdrag. I stället för att vara en föreningsradio kom Radio Lidingö att bli en musikradiostation. År 2022 är endast tre föreningar kvar.
    För alla oss som under åren arbetat med Radio Lidingö har det hela tiden varit en fritidssysselsättning. Det är en förhållandevis dyrbar verksamhet med studiohyror och upphovsrättsavgifter. Dessa kostnader har vi finansierat bland annat genom att sända fullmäktiges sammanträden där staden ersatt oss. Bidrag från tacksamma lyssnare har också utgjort en del av våra intäkter. Någon gång har vi även lyckats sälja lite reklam, men marknaden hyser ingen större tilltro till reklam i närradio. Vi har dock hela tiden hållit oss flytande, däremot har det aldrig funnits intresse för att få ersättning för arbetet annat än att få direkta utlägg ersatta. Det ska inte kosta pengar att jobba gratis!
    Med tilltagande ålder och insikt om det nya radiolandskapet har vi noterat att närradio som företeelse snart når vägs ände. Närradioföreningar läggs ner runt om i landet. Radiolandskapet har snabbt förändrats med många nya kanaler, poddradio och streamad musik. Vem som helst kan idag starta en webbradiokanal och lyssnandet via etern minskar.
    Vi som har ägnat vår fritid åt Radio Lidingö har hela tiden haft väldigt roligt! Att vi dessutom fått många lyssnare som uppskattat vår verksamhet är en extra bonus som är vi tacksamma för. Det är inte alla förunnat att kunna glädja andra via sin fritidssysselsättning!
    Varmt tack för allt stöd som givits oss under åren!
    Kjell Treslow och Susann Thorngren
    För Radio Lidingös styrelse

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *