September 2022: Några av Sveriges bästa vinbarer

Lidingö28 augusti 2022 kl 04.22

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet. Idag blir det vinbarer istället för vin.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.
Det ska vara roligt att upptäcka nya viner, så varför inte göra det på någon av Sveriges främsta vinbarer? Jag listar de hetaste guldkornen från Umeå i norr till Malmö i söder.  
Om det tidigare var lite mer ambitiösa hamburgerkedjor som poppade upp som svampar ur marken har turen nu kommit till de verkligt dedikerade vinbarerna där du lätt slinker in på ett glas trendigt naturvin eller begår en hel vinprovning med inte sällan hög nivå på maten.  

Harlequin by Hunger & Törst, Umeå 
Här serveras viner på glas omsorgsfullt matchat till de kreativa menyerna. Vinbaren är det stora hjärtat i verksamheten där sommelierna konstant jobbar med vinlistan för att hålla den spännande och aktuell. Öppet sju dagar i veckan, så varför inte droppa förbi en måndag? Får du feeling och beställer in en hel flaska fint vin, men inte vill dricka upp allt på en gång kan du checka in flaskan på ”vinhotell” och komma tillbaka vid ett senare tillfälle. 

Ambar Vinbar, Stockholm
Med ett förflutet från Oaxen Krog och Woodstockholm har ägarna bakom denna lilla charmiga vinbar valt att fokusera på amberfärgade drycker och japanska smårätter (men maten kommer uttalat i andra hand). Lokalen rymde tidigare ett östeuropeiskt ölhak med maxad träsnidad inredning och abstrakt modern konst. Märkligt, udda och helt underbart! 

Folii, Stockholm
Folii som drivs av de duktiga sommeliererna Béatrice Becher som Jonas Sandberg, har blivit prisad ett flertal gånger, och här uppmanas du att testa många olika viner. Ansedda White Guide menar att Folii ”ända sedan öppnandet varit ett benchmarkställe för den svenska vinbarsscenen”. Vägg i vägg ligger systerkrogen Voisine så är du hungrig går det att beställa utmärkt mat också, med samma fokus på att hälla bra vin i glaset. 

E&G, Stockholm
På E&G domineras vinlistan i allmänhet av europeiska viner och tyska viner i synnerhet med flertalet egenimporterade godbitar. Maten delas helst mellan sällskapet och vinerna matchas därefter. Ett stort plus är den stora variationen och de sympatiska priserna.   

Barsac Mat & Vin, Göteborg
Med en vinlista på över 500 viner på flaska, och ett generöst utbud på glas, finns det något för alla smaker på denna kombinerade vinbar och kvarterskrog. Delta i en vinprovning, eller ta plats vid den rejält tilltagna bardisken och insup den avspända stämningen där vinälskare på väg hem från jobbet blandas med middagsgäster sugna på vällagad bistromat.

Swedish Wine Center, Malmö
Att Sverige har seglat upp som ett vinland att räkna med märks på denna prisade vinbar, där svenska viner får mest uppmärksamhet, men visst hittar du även vin från andra länder på den delvis druvindelade vinlistan. Beställ ett glas svalkande rosé, ett gott bubbel eller ett krispigt vitt vin, tillsammans med rätter att dela! På lördagar serveras en champagnebrunch där du givetvis kan välja svenskt mousserande vin i stället för den franska förlagan. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *