Senaste nytt från kommunstyrelsen

Pressansvarige Ulf Pettersson intervjuade kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors om de senaste frågorna.
Lidingö22 april 2021 kl 05.412

Den 12 april hade kommunstyrelsen sammanträde. Stadens pressansvarige Ulf Pettersson intervjuade Daniel Källenfors (kommunstyrelsens ordförande). Här ett referat från stadens hemsida.

På agendan stod bland annat frågan om utökad kamerabevakning. Vad kom kommunstyrelsen fram till där?

– Kommunstyrelsen har tidigare fått i uppdrag att titta på var det är möjligt att sätta upp övervakningskameror under gällande lagstiftning. Vi har redan idag en ansökan om att få kameraövervakning inom Larsberg- och Högsätraområdet.
– Vi pratade om att utöka till Stockholmsvägen, Lidingöbron och kanske Lidingö centrum. Men utredningen visade att med gällande lagstiftning så är det här inte möjligt, vilket naturligtvis var en besvikelse för oss.

Ska man göra en ytterligare utredning nu?

– Nej det gör man inte. Nu ska vi titta på vad utredningen säger och se vad som är möjligt. I grunden är det Riksdagen som fattar beslut om var man får sätta upp kameror. Inom majoriteten tycker vi att tryggheten är viktig och att kameror är en viktig del i det här.

Antagandet av detaljplan för Grönstakolonin och Rävviken togs upp. Vad innebär det?

– En detaljplan innebär hur fastigheterna får regleras och styras på olika sätt. Egentligen handlar det om hur båda de här områdena ska få kommunalt avlopp och vatten, vilket de inte har idag. Så det är ju bra inte minst utifrån en miljösynpunkt. Här råder det ingen politisk oenighet, så det här kommer att gå igenom i kommunfullmäktige på måndag.

Slutligen var det ett förslag till en regional cykelplan. Vad säger kommunstyrelsen om det?

– Det här var en ganska offensiv plan där man vill att cyklingen skulle öka väldigt mycket. Lidingöborna cyklar mest av alla våra referenskommuner, vi har mycket cykelvägar, 2,5 km per 1000 invånare. Men vad vi säger i vårt svar är att vi tycker inte att politiken ska styra hur mycket Lidingöborna ska cykla, åka bil eller kollektivt. Vi tycker att att det är bra att underlätta för Lidingöborna, men vi har en annan principiell inställning.  Det är bra om man vill cykla mer, men vi ska inte tvinga fram mer cykelresor om Lidingöborna vill göra något annat, helt enkelt.

Se videon på Lidingös hemsida.

Kommentarer

 1. Moderaterna vill inte att Lidingö ska få fler och bättre cykelbanor för då kommer Lidingöborna att känna sig tvingade att cykla. Med den logiken bör ju kommunen inte heller bygga ny simhall och tvinga Lidingöborna att simma.

  Vi i Miljöpartiet vill att Lidingöborna ska få tillgång till bättre, säkrare och fler cykelbanor med bra underlag året runt.

  Vi vill också att Lidingöborna ska få tillgång till en ny bättre simhall.

  Sedan menar vi att skattebetalarnas pengar och stadens resurser kan användas bättre än att intervjua kommunstyrelsens ordförande.

  Patrik Sandström, gruppledare Miljöpartiet

  1. Kameraövervakningen verkade vara lösningen på alla brott. Jag tycker att det händer väldigt lite senaste året då vi har flera uppmärksammade rån, stölder av bildelar och inbrott. Jag ser bara att det kan bli bättre från nuvarande nivåer.

   Vad gäller MP’s kommentar om cykelbanor så måste jag som moderat även där hålla med om att styret på Lidingö är riktigt dåliga på hanteringen av vinterväglaget. Att under en pandemi ta bort saltsopningen med en mycket tveksam och allmänt ifrågasatt motivering känns omodernt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *