Sara Berg – LSK-volontär på VM

Sara Berg och Jim Gottfridsson.
Sport9 februari 2023 kl 08.49

VM i handboll för herrar i Sverige och Polen har precis avslutats. Det blev ingen svensk medalj denna gång, men en stark fjärdeplats. VM blev en rejäl publiksuccé med mycket folk på alla arenor och avslutningen på Tele 2 Arena innebar svenska publikrekord tre kvällar i rad. Finaldagens publiksiffra 23 050 åskådare är nu det gällande rekordet. För att genomföra ett så här stort arrangemang krävs vid sidan om anställd personal massor av volontärer. VM hade totalt på alla spelorter i Sverige under de 18 speldagarna cirka 1 200 personer som arbetade som volontärer.
En av dessa var Sara Berg från Lidingö SK.

Du var volontär under VM i handboll på Tele 2 Arena. Hur blev du det?
– Jag var även volontär på Handbolls EM 2020, så jag fick ett mail i höstas om att det var dags att ansöka om man ville vara med igen. Såg även att de annonserade på LinkedIn.

Vad gjorde att du anmälde dig?
– Kul att få uppleva ett handbollsmästerskap på nära håll och bidra till att bemanningen går ihop. Inte alltid lätt med ideellt arbete nu för tiden, svårt att få folk att ställa upp. Jag tyckte också att det skulle vara lärorikt utifrån mitt yrke som projektledare på Lidingöloppet att få vara med i organisationen runt ett VM på närmare håll. Och det var det verkligen!

Vad var din uppgift?
– Jag var Teamleader för den grupp som tog emot alla lag vid ankomst till matcher på Tele2. Vi servade dem runt omklädningsrummen så att de hade allt de behövde och höll koll på tider inför matcher och i pauser så de kom i tid. Vi kånkade många kilo is till återhämtningen efter matcher och fick äran att tvätta de flesta lags matchställ.

Var det fler volontärer från LSK?
– Ja! Några LSK:are träffade jag på i korridorerna. Men även många nya bekantskaper runt om från klubbarna i Stockholm.  

Hur var det att se och möta spelarna?
– Häftigt att få komma så nära spelare och ledare som man följt under många år på TV. Alla var väldigt trevliga och artiga både före och efter matcherna. Även storstjärnor som Karabatic, Landin, Hansen och Gottfridsson.

Hann du se några matcher?
– Inte lika mycket som om jag hade följt matcherna hemma i soffan. Det var oftast något som behövde lösas då matcherna var igång, iordningställande av nytt omklädningsrum eller att man passade på att äta lite. Men så klart var det häftigt att få följa så nära planen när man tog sig tid till det.

Bästa minne från VM?
– Att få vara en del av jobbet bakom planen och se till att det flyter på för att lagen ska få en bra vistelse. Även att se hur avslappnat och respektfullt lagen bemöter varandra utanför planen också.

Vem är din favorit i svenska landslaget?
– Jag har flera favoriter och tycker att det är kul att det bara inte finns en stjärna i ett lag. Om du frågar min 11-årige son är det Jim Gottfridsson, alla dagar i veckan.

Vad är din egen handbollsbakgrund?
– Började spela i LSK som 7-åring, sen var det bara handboll som gällde. Ett avbrott för studier i Växjö för att sen spela i C-laget i LSK i vuxen ålder. Nu var det ett par år sen jag själv spelade, så suget är tillbaka. Däremot är det mycket handboll genom brorsbarn och mina egna barn i LSK just nu. Känns jättekul att de tycker det är lika kul som jag.

Vad är det bästa med handbollen? Varför tycker du att man ska börja spela?
– Det bästa med handbollen är att det är fairplay både på och utanför planen. Alla får vara med och det är fokus på att ha kul främst, väldigt högt upp i åldrarna.  Jag tycker att man ska börja spela för att det lär en så mycket mer än bara att kunna spela handboll.
Handbollen har fostrat mig både fysiskt och socialt genom alla år.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *