
Vårstädningen av stadens gator börjar i slutet mars, om vädret tillåter. Datumparkering och tillfälliga parkeringsförbud gäller så att sandsoparna kommer fram.
Staden börjar med cykelbanor, torg och områden runt centrum, sedan fortsätter sandupptagningen på resten av ön. Sandsoparna kör efter ett roterande schema för att göra det rättvist så inte samma område får vänta länge varje år.
Först börjar man med en grovsopning och avslutar med finare sopning. Det gör att det kan se osopat ut innan man är helt klara.
Det beräknas ta fyra veckor att sopa rent hela staden och målsättningen är att sandupptagningen ska vara helt klar i mitten av maj, med reservation för väder och temperatur.
Villaägare kan sopa ut en mindre mängd sand från sina egna tomter, bara det sker innan vi varit i området och tagit upp sanden.
Följ datumparkeringen så att sandsoparna kommer fram. Datumparkeringen gäller till och med den 30 april Det räcker med en felparkerad bil för att hindra sopningen av en väg så att allt arbete blir försenat. Vissa vägar har parkeringsförbud för att underlätta arbetet.
Efter den milda vintern är det ovanligt lite sand som ligger på våra vägar, torg och gång- och cykelvägar.
Vi börjar med att sopa rent gång- och cykelvägar, torg och områden kring centrum. Sedan fortsätter vi med bostadsområdena som tas enligt ett roterande schema så det blir rättvist och inte samma område får vänta länge på sopning varje år.
Först ut bland bostadsområdena är Gåshaga, Käppala, Brevik, Mölna, Skärsätra och Gångsätra som sopas vecka 14–15. Vecka 15–16 är det dags för Larsberg, Baggeby, Mosstorp, Herserud och Hersby. Vecka 16–17 Sticklinge, Islinge och Torsvik och vecka 17–18 är det Elfvik, Rudboda och Näset som ska bli fint.
Villaägare kan sopa ut en mindre mängd sand från sina egna tomter – så länge det sker innan vi varit i området och sopat. Har vi redan varit där har du som fastighetsägare skyldighet att själv ta hand om sanden.
Datumparkeringen gäller fortfarande och det är viktigt att den följs för att vi ska komma åt att sopa. Det blir också tillfälligt parkeringsförbud på vissa vägar för att underlätta jobbet. Vi skyltar dessa vägar. Var uppmärksam på skyltarna, bilar som blockerar sandupptagningen kan komma att bötfällas eller forslas bort. Det räcker med en enda felparkerad bil för att hindra sopningen av en väg och försena hela arbetet.
Om din gata inte är sopad den 4 maj kan du göra en felanmälan. Tidplanen är preliminär, håll dig uppdaterad via Lidingö stad på facebook eller på webben.
Följ datumparkeringen så att sandsoparna kommer fram. Datumparkeringen gäller till och med den 30 april Det räcker med en felparkerad bil för att hindra sopningen av en väg så att allt arbete blir försenat. Vissa vägar har parkeringsförbud för att underlätta arbetet.
Det kan hända att du får missfärgat vatten i kranen under tiden man sopar stadens vägar. Det beror på att sandsoparna öppnar brandposter för att fylla på sopmaskinerna med vatten som de sedan spolar vägarna med. När brandposten öppnas frigörs rostpartiklar som finns på insidan av vattenledningarna. Det är rostpartiklarna som tillfälligt missfärgar vattnet och detta är helt ofarligt. Spola lite längre i kranen så försvinner missfärgningen snart.
Ni har glömt bort att sandsopa gångvägen från törners väg till Kottlavägen. Nu har min man Gunnar sopat och burit sand i 6 timmar. Det blev 28 skottkärror. Är det meningen att en 78-årig man ska behöva göra detta när inte entrepenörerna fungerar?