Samtliga tiggeriförbud i Stockholm överklagade

Stad & Politik22 januari 2020 kl 07.121

Besluten att införa tiggeriförbud i Lidingö, Täby och Danderyd har alla överklagats till förvaltningsrätten, rapporterar P4 Stockholm/DN.

Patrik Sandström (MP), säger att förbudet där endast har fått tiggeriet att ändra karaktär.
– Det jag har sett är att man inte sitter ner utan går omkring. Det är den stora skillnaden, säger han till kanalen.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Daniel Källenfors, anser tvärtom att förbudet har gett resultat.
– Det har minskat betydligt sedan vi införde det här och det har i princip upphört, hävdar han i en intervju med P4 Stockholm.

Stockholmskommunerna tillhör en grupp med flera svenska kommuner som antingen infört förbud mot tiggeri eller krav på tillstånd för att få tigga. Ytterligare minst tio kommuner har planer på att göra samma sak, enligt en kartläggning som Ekot gjorde förra året.

I oktober blev Danderyd tredje kommun i Stockholms länet att inför tiggeriförbud. Dessförinnan har Täby och Lidingö röstat igenom förbud.

DN/Ipsos mätning visade i höstas att 45 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri medan 40 procent anser att det ska vara tillåtet. Opinionen för ett tiggeriförbud har minskat i Stockholms stad. Andelen som vill ha tiggeriförbud har stadigt legat kring 55 procent de senaste åren men var i höstas 45 procent.

Kommentarer

  1. Är det ok att en person med ett tillfälligt primitivt boende, formellt begränsat till 3 månader, skall sitta kvar och tigga dag ut och dag in året om? Nej så skall det naturligtvis inte vara.
    Om man nu inte tycker att de skall åka hem efter tre månader utan fortsätta sin tillvaro med primitiv bosättning och inte någon annan tillgång än det de lyckats tigga ihop, så är väl alternativet att ge vederbörande en möjlighet till asyl, få lära sig svenska, och även kunna söka ett riktigt jobb.
    Men så sker inte – det är uppenbarligen inte aktuellt. Följaktligen vill man inte bistå dessa människor utan föredrar en passiv hållning som innebär att de skall förbli ”ute i kylan”. Och detta med ursäkten att man i varje fall inte förbjudit tiggeri. På något konstigt sätt tycks den åsikten vara vedertagen hos många.
    Om jag nu inte tycker så, utan istället anser att samhället bör agera aktivt åt något håll efter 3 månader, så betraktas jag förmodligen som rasist, populist eller någon annan populär benämning på sådana som inte föredrar ett passivt förhållningssätt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *