Samarbete mot spelberoende

Nu tar Lidingö tillsammans med andra Stockholmskommuner tag i spelmissbruket. Foto: Mostphotos.
Lidingö8 april 2019 kl 06.21


Ungefär 134 000 personer har spelproblem i Sverige idag. En lagändring som skedde 2018 gjorde att spelberoende blivit likställt med alkohol- och drogberoende. Ändringen innebär även att kommunerna och landstinget ska ingå överenskommelse om samarbete mot spelberoende. För att kunna hjälpa personer som missbrukar spel om pengar, eller anhöriga som behöver råd och stöd.

På omsorgs- och socialnämndens möte i mars tog nämnden beslut om att anta en överenskommelse mellan Lidingö, Region Stockholm och de andra stockholmskommunerna. Avtalet gör klart vilket ansvar varje kommun har enskilt, vilket ansvar landstinget har och vilka delar de ska arbeta gemensamt med.

För Lidingö innebär den här överenskommelsen bland annat att staden ska ha personal som har kunskap om identifiering av och vilka stöd som behövs till personer med spelberoende. Staden ska även ha riktlinjer och interna rutiner för handläggning av sådana här ärenden. Tillsammans med Region Stockholm ska det även erbjudas stöd till anhöriga. Ansvarsfördelningen är tänkt att följa samma uppdelning som med annat typ av missbruk.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *