Säkerhetskopiera och säkra din information

Lidingö31 oktober 2021 kl 20.13

På samma sätt som du har en extranyckel till dörren eller ett reservdäck till bilen är det viktigt att ha en kopia på din dator om något skulle hända. Säkerhetskopia, eller backup, är därför ett viktigt verktyg.

Att säkerhetskopiera information på mobil, dator eller platta gör det möjligt att återställa den om originalen försvinner eller skadas. Att ha en säkerhetskopia är en viktig del i administrationen för både stora och små företag, men även privatpersoner rekommenderas göra regelbundna säkerhetskopior av viktiga filer.

Skydda din information med säkerhetskopia
Om det händer att din dator går sönder och inte längre går att starta, är det enda sättet att återfå informationen att ha en säkerhetskopia. Samma sak gäller om den utsatts för virus eller annan skadlig kod som kan leda till att din dator krypterats och blivit oåtkomlig för dig. Det kan till exempel hända genom att du klickar på en länk du inte känner igen.

För att undvika att förlora dina lagrade filer är det viktigt att har tagit regelbundna säkerhetskopior och att du på förhand övat på att återställa informationen.  

Tänk på detta när du säkerhetskopierar

  • Ha en säkerhetskopia i form av exempelvis USB-minne, extern hårddisk, databas eller molntjänst.
  • Säkerhetskopiera ofta och med jämna mellanrum. Har du endast en säkerhetskopia från några dagar tillbaka, riskerar du att även denna blivit smittad av eventuellt virus.
  • Testa din säkerhetskopia i förväg, så du vet hur du ska göra om du behöver återställa information.
  • Koppla ur din säkerhetskopia från din dator mellan kopieringarna. Annars kan även den utsättas för virus eller annan skadlig kod.

Hur ska du som företagare tänka säkert?

  • Stillestånd för en verksamhet kan vara förödande. Se därför till att ha en fungerande säkerhetskopia så du inte förlorar dyrbar information och kan fortsätta din verksamhet utan längre avbrott.
  • Ha tydliga rutiner för hur du ska säkerhetskopiera företagets information.
  • Förvara säkerhetskopior säkert, helst i brandsäkert skåp.
  • Ta hjälp av din it-support om du är osäker.

Informationen är hämtad från MSB:s kampanj under oktober om informationssäkerhet. Läs mer här.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *