
Antalet bostadsinbrott överlag har minskat de senaste åren men för dem det drabbar kan det ändå vara en katastrof. Lidingö Nyheter har hittat några värdefulla tips på nätet hur du bäst skyddar dig.
Under 2018 anmäldes 17 000 bostadsinbrott. 9 900 i småhus och 7 100 i lägenheter. För ett år sedan var siffran 22 000, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Mycket tyder på att inbrott i högre grad utförs av organiserade kriminella. Den trenden ser Håkan Franzén på Trygg-Hansa.
– Det faktum att inbrott så att säga rör sig över landet tyder på att de utförs av ligor.
Det är tråkiga nyheter av flera skäl. Dels tenderar kriminella som arbetar på det här organiserade sättet vara mer ”professionella” vilket minskar chansen att polisen får fast dem. De agerar helt enkelt för bra på själva brottsplatsen för att åka fast. Att de rör sig över hela landet försvårar naturligtvis ytterligare.
Det rör sig enligt polisen inte sällan om utländska ligor, vilket innebär att stöldgodset försvinner utomlands. Det i sin tur minskar förstås chansen att den som blivit bestulen får tillbaka sina saker.
De flesta inbrott i lägenheter sker genom ytterdörren. Att satsa på en säkerhetsdörr förefaller alltså vara en god idé. En kåpa över låsvredet på insidan är också ett bra skydd. När Folksam nyligen gjorde en undersökning kring lägenhetsinbrott såg de att allt fler intrång sedan 2012 sker genom att tjuven manövrerar låset med hjälp av ett verktyg som förs in genom brevlådan i dörren.
– På senare år har vi också märkt att en allt vanligare ingångsväg för inkräktare är via fönster eller altandörr. Det gäller också lägenheter på första våningen, där balkongdörren är en svag punkt, säger Lotta Mauritzson på SSF Stöldskyddsföreningen.
– De flesta inbrott sker dagtid och när människor är bortresta, berättar Albin Näverberg som är samordnande brottsförebyggare på Stockholmspolisen.
Hur ska man skydda sig? Grannsamverkan är bra då det dels hjälper boende att lära sig hur man säkrar sin lägenhet, bland annat genom att märka stöldbegärlig utrustning. Dessutom varnas tjuven genom att man skyltar med Grannsamverkan-skyltar i området och med klistermärken på fönster och dörrar.
Medan många småhusägare redan har installerat hemlarm är det en ovanligare åtgärd bland lägenhetsinnehavare. Ett uppkopplat hemlarm är en stark rekommendation även för lägenheter och fungerar också som ett effektivt brandlarm.
Det klassiska knepet att få lägenheten att se befolkad ut trots att du är på semester eller bara på jobbet, ska inte underskattas. Idag finns bra teknik som kan slå av och på belysning på ett sätt som gör att det är svårt att se att det sker per automatik.
Då kan en rörelsestyrd strålkastare avskräcka eventuella inkräktare som försöker ta sig in genom exempelvis balkong- eller altandörr.
- 8 tips för starkare skydd mot lägenhetsinbrott
- Etablera Grannsamverkan
- Skaffa ett lägenhetslarm
- Säkerställ att du har bra lås på balkong- och altandörrar liksom fönster i markplan
- Byt entrédörren till en säkerhetsdörr
- Säkra låset på insidan av dörren med en kåpa
- Prata med grannarna och be dem hålla uppsikt och ta in post
- Använd smart teknik för att slå på och av belysning automatiskt
- Stöldmärk dina mest värdefulla ägodelar
- Upprätta en lista över dina ägodelar
Källa: Larmkollen