En bild berättar: Så kom telefonen till Lidingö

Villa Nynäs Stockholmsvägen 109, innehöll handelsbod, postkontor och telefonväxel. Huset finns kvar och är idag privatbostad.
Historia14 februari 2021 kl 04.23

Lidingö fick sin första telefonförbindelse 1883. Då öppnades öns första telefonväxel av Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag. Platsen var handelsboden i Villa Nynäs, Stockholmsvägen 109. 

Första året fanns 22 abonnenter på Lidingö. Tidiga telefon-innehavare på ön var bland annat fattiggården på Södergarn, fjärdingsmannen i Kyttinge, familjerna Janse på Elfviks gård och Dahlerus på Islinge gård. Fyrverkare Törner på Finedal, arrendator Harald Zetterberg på Sticklinge gård.

Den manuella telefonväxeln hade bara en ingående och en utgående linje. Varje samtal kopplades via växeln, vilket innebar att det ibland blev kö!

Handelsmannen i Nynäs skötte själv växeln och han kallade sig stolt för telefonföreståndare.

Ytterligare en telefonväxel öppnades 1891 av ett konkurrerande telefonbolag i Villa Alexberg, Stockholmsvägen 101. Huset finns kvar och är idag ombyggt till bostadshus.

De båda bolagen satte upp sina egna ledningar i stolpar utefter vägarna. År 1892 fanns totalt 47 abonnenter på ön. Så småningom lades bolagen ihop och kom att ingå i Kungliga Telegrafverket.

Telefonvillan Stockholmsvägen 68, ritades av Ivar Callmander, och togs i bruk 1911. Huset finns kvar och innehåller idag bostäder. 

År 1911 var den nya telefonstationen kallad Telefonvillan, Stockholmsvägen 68, klar att tas i bruk. I huset inrättades också telegramexpedition och postkontor.

Telefontrafiken på Lidingö automatiserades på 1930-talet.

I den ”moderna” Telefonvillan kopplades samtalen fortfarande  manuellt, men nu av professionella telefonister. På natten sköttes stationen av en telefonist och en vaktföreståndare.

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.

Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum, när det öppnar igen. Just nu är det tyvärr stängt. Genom museet kan du leta efter gamla bilder i museets bildarkiv. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *