Så gör vi Lidingö grönare

Debatt8 maj 2023 kl 03.472
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande
Anders Paulsen (LP), kommunstyrelsens vice ordförande

Kommentarer

  1. Det är oerhört viktigt att alla Lidingös naturskogar och ekmiljöer skyddas för framtiden, liksom att skyddet och vården av Kottlasjön med omgivning stärks. Det är också viktigt att komma ihåg de mindre naturområden som finns insprängda mellan bostadsområden, exempelvis i Mossby, runt Gångsätra, Bergsätra, Skärsätra och Larsberg. Ny forskning pekar på att en tredjedel av varje bostadsområde bör vara grönområden, för människors hälsa, svalka under värmeböljor och biologisk mångfald. Det är sant att Lidingö fortfarande har relativt många fina naturmiljöer kvar, låt det förbli så. Och sätt som mål att 30 procent av ön skyddas som naturreservat, i enlighet med EUs mål!

  2. Håller helt med. Det finns mer skog runt Sticklinge som måste skyddas. Jag skulle föreslå att all mark runt golfbanan och all den mark som sista milen av Lidingöloppet löper genom skyddas och även något/några stråk kan göra av den förbinds med det stora Elfviksreservatet. Det är ej omöjligt. En målbild kunde vara att över 90% av Lidingöloppets längd löper genom reservat, dvs även kusten längs Kyrkviken måste skyddas.
    Enligt nuvarande mycket goda förslag, jag har detaljstuderat den PDF som förelegat som underlag, skyddas Tyktorspområdet och västligaste Sticklingeskogen. Det finns dock oerhört viktiga stora skogar runt vattenrtornet, dvs Nordöstra Sticklingeskogen – denna skog är den största sammanhängande på hela ön. Dess betydelse för utvecklingen av urskog, artrikedom och fauna är helt oerhörd. Att denna del inkluderas är ett absolut måste, eftersom exploatering här ändå är helt otänkbar. Jag tror knappast heller att ön golfare vill att banan kantas av överexploaterade tomter, utan av orörd vacker natur.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *