Så fungerar snöröjningen

En trottoar på Källängsvägen innan sandbilen hann dit.
Lidingö23 januari 2019 kl 15.431

Efter förra onsdagens snöfall med åtföljande regn och sedan påfrysning halkar nu Lidingöborna omkring på knöggliga och ishala trottoarer och gångbanor. Och trots ett ihärdigt sandande är det fortfarande förenat med livsfara, eller i alla fall risk för frakturer, när man tar sig fram till fots på många ställen.

I ett debattinlägg här på sidan klagades det på att snöröjningen på Lidingö "är usel" varje år. Så vi beslöt att lyssna med Per Strandberg på gatuförvaltningen, som är ansvarig för vinterväghållningen på ön. Han har haft bråda dagar på sistone och suttit mycket i telefon för att ta emot Lidingöbornas synpunkter. Han berättar att det faktiskt inte kommit in mycket klagomål, utan snarare tvärtom har det kommit en hel del beröm.

– Det är inte så att vi har en otillräcklig budget för snöröjning och sandning, utan Lidingö prioriterar att vi ska ha en ordentlig vinterväghållning. Men det som ställer till det, är de väderomslag som den senaste tiden.

När det gäller snöröjning har vi människor ofta helt olika uppfattning om hur det ska gå till. En del vill få snöröjt efter minsta snökorn som fallit, andra vill gärna promenera på nyfallen snö, medan ytterligare andra kräver sandning och saltning omedelbart. Hundägare räds saltade gångbanor eftersom hundarna får ont i tassarna. En del klagar på bullrig snöröjning nattetid medan andra kräver att det ska vara röjt när de går till jobbet. Några klagar på att cykelbanor minsann snöröjs perfekt, medan cyklisterna hurrar.

– Många som ringer har en poäng i sina synpunkter och jag kan verkligen förstå vad de menar, säger Per Strandberg. Men när vi ska förhandla med entreprenörer är det svårt att förhandla upp mjuka parametrar. Vi går enligt en prioriteringslista där kollektivtrafiken kommer i första rummet, sedan gående och cyklister. Och så jobbar vi extra med backar och krön på vägarna och försöker hjälpa renhållningen med framkomligheten.

Per Strandberg vill framhålla att entreprenörerna har gjort ett hästjobb och han inser att det är svårt att få alla nöjda. Och med tanke på de nyckfulla väderomslagen så får vi nog räkna med fler sådana här perioder av besvärligt vinterväglag. Så på med broddarna!

Man går hellre på snön vid sidan av den snöröjda, men ändå katastrofalt halkiga gångvägen.

Kommentarer

  1. Jag är rullstols bunden och kan inte ta mig ut och handla.Varför plogar ingen cykelbanan och gångvägen mellan Baggeby Gårds väg och Larsbergs station ?

    Hälsningar ”insnöad pensionär”

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *