
Nu lanseras Högbergas Rosé 2017. Fruktig smak med inslag av mogna jordgubbar, aprikos och skogshallon från vinmakarna på Högberga vinfabrik.
Så här berättar vinmakarna på Högberga vinfabrik:
– I september 2017 handplockades druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot och Sangiovese och nu släpper vi vårt första vin från den skörden. Sommarpassande nog är det en rosé.
Vindruvorna fraktas från Frankrike till Högberga. Där sker sedan själva vintillverkningen.
– Vid tillverkningen använde vi metoden avblödning (på franska: Saignée). Roséviner gjorda med Saignée-metoden är en metod för att öka fruktkoncentrationen i de röda vinerna. Det innebär att endast druvjuice tankas ut från druvmusten för att jäsas separat. Det ger ett betydligt kraftigare rosévin än om druvorna pressas direkt efter skörd. Alkoholjäsningen skedde under cirka sju dygn och gav en alkohol på 13,5 procent.
Vinet bör serveras vid 8–10°C som sällskapsdryck eller till rätter av ljust kött, gärna sallader.
Från och med den 3 juni har vinet serverats på Högberga Gård och det finns också på systembolaget på Lidingö eller i beställningssortimentet i hela landet.