Rosé för hela slanten

Dryckesguiden30 juli 2020 kl 05.06

Nu blir det Rosé för hela slanten i den sista sommarmånaden augusti. Tre helt olika varianter att njuta av, hoppas dessa ska tilltala er!

Art.nr 2590 M de Minuty, kostar 139:- En klassisk Rosé från Provence i Frankrike. Producenten Château Minuty startade sin verksamhet 1936 och har 80 hektar odlingsbar mark med kalkrik jord. Årgången är 2019, alk.halt på 12,5 % och en sockerhalt på strax under 3 g/l. En blandning av druvorna Grenache, Cinsault och Syrah som skördas för hand tidigt på morgonen eller sent på kvällen, för kvalitetens skull. Efter avstjälkning så får skalen ligga med juicen i 3-4 timmar innan pressning. Alkoholjäsningen sker i temperaturkontrollerade ståltankar och den malolaktiska jäsningen blockeras. Färgen på vinet är blek med orangerosa inslag, lite som bensinfärg. Doft och smak är torr med inslag av blodgrape, röda vinbär och smultron. Prova vinet till en Skagenröra på kavring (se recept här ) eller en skaldjurssallad (se recept här ). Vinet finns i mängder på bolaget i centrum.

Art.nr 2724 Les Lauzeraise Tavel, kostar 129:-. Åter Frankrike ochRhonedalen, en Rosé som år efter år ligger i toppen som Årets Rosé. Årgången är 2019, alk.halten är 14,5 % och har en sockerhalt på ca 3 g/l. En härlig blandning av druvorna Grenache 48 %, Cinsault 32 %, Grenache Blanc 4 %, Syrah 3 %, Clairette 3 %, Mouvédre 3 %, Carignan 3 %, Picpoul 2 % och Bourboulenc 2 %. Vinet jäser vid låg temperatur i 10 till 15 dagar sedan får det vila på ståltank innan det buteljeras. Ingen druvsort i Tavel får överstiga 60 procent av vinet samtidigt som det enligt lag måste innehålla minst 15 procent Cinsault och maximalt 10 procent Carignan.  Vinet har en härlig ljusröd färg, en fruktig doft med inslag av hallon, jordgubbe och med smak av röda vinbär och körsbär. En absolut roséfavorit för mig. Drick den som den är eller till en grillad lax (se recept här)  Vinet finns också i mängder på Friggavägen!

Art.nr 2215 Barefoot, kostar 79:-. USA, Kalifornien och med druvan White Zinfandel som ger en fruktig och sött karaktär, alk.halten är 8,5 % och sockerhalt på 33 g/l. Druvorna avstjälkas och krossas försiktigt. Skalen ligger med musten kort tid, för att färg ska lakas ut. Sedan jäses vinet i temperaturkontrollerade tankar, lagras på tank och buteljeras. Frisk och härlig smak av mogna jordgubbar, hallon, solmogna päron och geléhallon. Absolut en aperitif som serveras välkylt gärna med fryst jordgubbe i glaset eller till en Thaigryta (se recept här)   Vinet finns på sektion 38.

Dryckesguiden Här presenteras varje månad ett rött och ett vitt vin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet. 
Tidigare guider finns på Lidingösidan.se
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *