Rosé för hela slanten

Dryckesguiden29 april 2021 kl 05.29

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Det är rosé-säsong. Rosévin har de senaste åren blivit otroligt populärt.

Det finns tre sätt att göra rosé:

  1. Direktpressning
  2. Macerering/urlakning
  3. Blandning

De tre metoderna är olika och har olika effekt på resultatet. All rosé görs på röda druvor. Ibland, men mycket sällan, görs det på en blandning av röda och vita druvor. 

1. Direktpressning
Metoden som kallas direktpressning är i stort sett samma process som när man gör vitt vin. De nyskördade druvorna, blå druvor (dvs rödvinsdruvor), läggs i pressen och druvorna pressas. Under själva pressningen lakas en del av färgen ur skalen och ger färg till musten.

Det här blir oftast ett ganska ljust rosévin. Skalen är med under kort tid vid själva pressningen. Skalen är inte alls med under jäsningen. (Har man skalen med under jäsningen blir färgen kraftigare. När vinet jäser bildas det alkohol. Alkohol gör urlakningen effektivare. Detta undviker man med direktpressning. Mer om detta i nästa avsnitt.)

Hur mycket färg det blir när man gör direktpressning beror bland annat på hur långsamt man pressar, hur högt tryck man använder, och givetvis och kanske viktigast, vilken sorts druvor det är.

Det är också en metod som används för att få mycket friskhet och fruktaromer i vinet.

2. Macerering / urlakning
”Rosé de macération” gör man genom att först lätt krossa (de blå) druvorna efter skörden innan man pumpar över dem i jästanken. Det är precis samma metod som man gör när man gör rött vin. Men till skillnad från vid rödvinstillverkning så låter man inte skalen vara med under hela jäsningen. Därför blir vinet inte rött utan rosé.

De krossade druvorna börja jäsa i tanken. Urlakningen, som ger färgen, kan vara mycket effektiv, så tiden skalen är med är ofta inte lång. Det kan vara bara några timmar, upp till högst några dagar.

3. Blandningsmetoden
Man kan också göra rosévin genom att blanda rött och vitt vin. Man utgår från ett vitt vin och tillsätter kanske runt 10 % rött vin, beroende på hur mycket färg man vill ha.

Blandningsmetoden är förbjuden inom EU, utom för champagne.

Art.nr 51278 Casal Garcia, kostar 74 kronor. En nyhet från Portugal med låg alkoholhalt 9,5 %. Producenten Aveleda grundades 1870 och har sin bas i regionen Vinho Verde men har också verksamheter i andra Portugisiska vinregioner. Det mycket välkända vinvarumärket Casal Gacia står bakom världens mest sålda Vinho Verde. Vinet innehåller 30 % Touriga Nacional, 30 % Tinta Roriz och 40 % övriga druvor. Ett superhärligt rosévin med en doft av jordgubbar, hallon och röda vinbär, smaken är fruktig med toner hallon, vattenmelon och en spritsighet som kommer från att man tillsätter lite kolsyra vid buteljeringen. Passar bra som den är med sin sommarkänsla till sista droppen men annars till en fräsch sallad https://www.ica.se/recept/jordgubbssallad-med-kyckling-och-balsamicodressing-725608/ Vinet ligger i beställningssortimentet, så beställ, beställ!

Art.nr 2724 Les Lauzeraies Tavel, kostar 129 kronor. Årgång 2020, alkpholhalt 14,5 % och har en sockerhalt på strax under 3 g/l. Frankrike, Rhône-dalen och området Tavel som består av 933 hektar vinodlingar. Har skrivit om detta härliga rosévin tidigare men den tål att skrivas om igen. Vinet har vid flera gånger utsetts till Årets Rosé av Sveriges vinjournalister. Druvskalen macerar/urlakar med musten i ca 2 dygn därefter sker jäsning på ståltankar i ca två veckor vid en temperatur på 13-14 grader. Vinet innehåller 9 olika druvor, Grenache, Cinsault, Grenache Blanc, Syrah, Clairette, Mourvèdre, Carignan, Picpoul och Bourboulenc. Tavel har en härlig ljusröd färg och doftar jordgubbe, körsbär och smaken innehåller toner av mogna jordgubbar, persika och blodapelsin. Serveras väl kylt precis som den är eller varför inte till grillad lax https://www.coop.se/recept/grillad-lax-med-kronartskocksmajonnas          Vinet finns i mängder på Lidingö!

Art.nr 5600 Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt, kostar 119 kronor. Årgång 2020, alkoholhalt på 12,5 %och en sockerhalt på 1 g/l. Producenten Jurtschitsch i Österrike ligger i vindistriktet Kamptal som räknas till det tredje största. Skalen får ligga med musten ett par timmar för att få den perfekta laxrosa färgen, jäsning på ståltankar därefter får vinet ligga med sin jästfällning i 3-4 månader. Vinet består av druvan Zweigelt. Ljus rosa färg med en karaktär av röda vinbär, blodgrape och inslag av smultron. Drick den rätt upp och ner eller till en paj https://www.koket.se/ost-och-skinkpaj I skrivande stund finns det 38 buteljer på Friggavägen.

Art.nr 72433 Tommasi Baciorosa Appassionato, kostar 89 kronor. Årgången är 2020, alkoholhalt på 12,5 % samt en sockerhalt på 6 g/l. Italien och vinregionen Veneto, producenten Tommasi, som betyder ”styrkan i familjen” har varit vinodlare sedan 1902. Baciorosa kan översättas till ”den rosa kyssen” och innehåller druvorna corvina veronese 60 %, rondinella 30 % och molinara 10 %. Kort jäsning med druvskalen i 3 dagar därefter lagras vinet under 4 månader i rostfria tankar.  Färgen är klar och ljusrosa med en doft av citrus, körsbär och apelsin. Fruktig smak som är torr, frisk med inslag av jordgubbar, smultron och körsbär. Givetvis kan man njuta detta vin bara för sig själv eller till en pastasallad  https://www.ica.se/recept/pastasallad-722417/ Vinet hittar du i det ordinarie sortimentet på ön.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *