Rödfärgat havsvatten runt Lidingö

Foto: Lidingö stad
Lidingö29 augusti 2019 kl 13.55

Vikar runt Lidingö har den senaste tiden färgats roströda. Förmodligen är det ett ofarligt mikroplankton, mesodinium rubrum, som orsakade färgen. Nu har vindarna vänt och vattnet har återfått sin vanliga färg. Återkommer fenomenet kan man vänta med att bada tills vattnet är klart igen.

Fenomenet observerades i år först vid Fågelöuddebadet den 28 augusti men sågs även i större mängd runt Lidingös kust under augusti 2017.

Rödfärgningen beror troligen på ett ofarligt mikroplankton som i vanliga fall brukar finnas längre ut till havs och den utgör ingen risk för att bada i. Miljö- och stadsbyggnadskontoret tror att det är samma mikroplankton som orsakat den röda färgen i vikar på norra Lidingö eftersom fenomenet har betett sig på liknande sätt på dessa platser som till havs. Det finns även andra arter som kan färga vattnet rött, och för säkerhets skull var miljö- och hälsoskyddsinspektörer på plats men då var vattnet klart igen och det gick inte att ta några prover.

Återkommer fenomenet och du vill vara på den helt säkra sidan kan du vänta med att bada tills vattnet återfått sin vanliga färg. Det kan gå fort om väder och vindar skiftar.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *