
Måndag den 16 maj bjöd Socialdemokraterna Lidingö tillsammans med Lawen Redar, talesperson för Socialdemokraterna i Sveriges riksdag och tredje vice ordförande i Kulturutskottet, in till ett öppet möte för allmänheten och alla kulturutövare på Lidingö med fokus på kulturpolitiken nationellt och på Lidingö.
Niclas Svensson, ledamot i Kultur- och fritidsnämnden inledde med att kort berätta om det nuvarande läget på ön och om vad Socialdemokraterna främjar och vilka frågor som de driver och drivit på för medborgarnas räkning i Kommunfullmäktige. Bland annat har (S) skrivit en motion om att Lidingö borde ha ett eget kulturhus med tanke på att Lidingö är en stark kulturkommun i Stockholms län med många verksamma konstnärer, keramiker och en mångfald av kulturutövare som berikar kulturlivet. Då är det fattigt att inte ha ett eget politiskt fristående hus för kulturen - när Lidingö har råd.
"Inte ens en skylt som talar om att det finns ett kulturhus i stadshuset."
Både Niclas och besökare på seminariet uppmärksammade att det saknas en skylt som talar om att det finns ett kulturhus i Stadshuset. Hur ska då medborgare och besökare ha en aning om det? En deltagare från den lokala konstnärsföreningen ansåg att utställningarna i entréhallen hanterades styvmoderligt. Vid några tillfällen har det visat sig att halva utställningen som hade tio dagar halltid avsatt i bokningen, var bortstädad efter tre dagar! När hon påtalade detta fick hon veta att det var politiker som anordnat ett möte och flyttat på utställningen för att göra plats för mötet. Detta utan att ställa tillbaka utställningen efter sig. Detta inträffade ännu en gång under de tio dagar som utställningen skulle pågå. Inte annat än skamligt. Då har många konstnärer slitit och ordnat för att kunna visa upp sina alster för staden och besökare. Detta är viktigt för att kunna nå ut till en bredare allmänhet och kunna sälja sin konst.
Grace Larson, riksdagskandidat för (S), modererade mötet och bjöd på personliga berättelser om Lidingös kulturliv. Om vikten för många nyanlända barn och deras familjer och vilken kraft till integration och gemenskap både sport och kulturlivet på Lidingö är.
Lidingö är Sveriges biblioteks fattigaste kommun informerade en annan besökare om. Biblioteket flyttades från centrum till stadshuset utan att detta egentligen förankrades ordentligt någonstans. Innan dess stängdes de små filialbiblioteken som fanns runt om på Lidingö ner då det skulle bli ett stort och fint bibliotek inne i centrum. Kostnaden för hyran i centrum uppgavs gå på cirka 3 miljoner kronor årligen varav en flytt in till Stadshuset skulle vara försvarbart. Det är en stark anledning till att biblioteken ska vara kommunala och staden äga sina egna lokaler så att de kommer medborgarna till godo.
Lawen Redar instämmer med Niclas om att Lidingö borde ha ett eget fristående kulturhus och en kulturskola. Speciellt då Lidingö är en framstående kulturstad i länet. Hon berättade vidare om vikten av hur politik för kulturen gör stor skillnad. Som införandet av avgiftsbefriade entréer till statliga museer. Det gör att en stor mångfald av besökare nu finns på museerna då det blir tillgängligt på ett helt annat sätt för alla. Lättare med spontana besök i alla åldrar. Skolklasser och förskoleklasser kan ta del av våra museer och vi vet att möjligheten av att få ta del av kultur långt ner i åldrarna gör att fler människor senare i livet kommer att fortsätta att ta del av kulturen. Socialdemokraterna driver en jämlikhets ambition för kulturpolitik då det gynnar samhället. Men som ett mindre bra exempel pekade Lawen på hur politik också kan exkludera mångfalden. I Bromölla och Sölvesborg har man tagit bort all litteratur på andra språk och minoritetsspråk. Man bestämmer också i större utsträckning vilken konst som får visas - "konsten ska behaga befolkningen". Alla i rummet är överens om att konsten och kulturen måste få vara fri.
Hon berättar också om hur viktigt Sveriges public service är. Det kunde vi se under pandemin och även nu under kriget i Ukraina. Att få ta del av oberoende nyheter är viktigt för att kunna bilda sig egna uppfattningar och kunna ta del av källkritisk och oberoende information. Med regeringens politik så ger man en budget för att kunna stärka public service med fler oberoende redaktioner i landet, målet är att det ska finnas 50 stycken redaktioner utöver storstäderna och så här långt har det kommit upp i 27 stycken oberoende redaktioner i landet. Som tack för besöket fick Lawen den fina Lidingöbrickan så att hon kommer ihåg Lidingö lite extra och snart gör ett nytt besök för att ta del av det unika kulturlivet på ön.