
Detta är Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan, denna månad blev vi ett par dagar sena. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.
Dags att presentera en av mina favoritdruvor, den vita/gröna Rieslingen.
Vi finner Riesling lite här och var i världen. I Tyskland finner vi lite drygt hälften av all världens odlingar. Resterande återfinns främst i Österrike, Nya Zeeland, USA och inte minst Alsace, som för övrigt är ett av få ställen som odlar Riesling i Frankrike.
Riesling är en druva som mognar tidigt i varmare klimat. Den behöver dock tid på sig att utveckla sin fulla potential, därför har det svalare klimatet i Tyskland alltid varit optimalt. Bland de tyska druvorna mognar den dock sent i jämförelse.
På de kallare platserna i världen där Riesling odlas får vinerna syrligare aromer av gröna äpplen och citrus. I något varmare klimat, till exempel Alsace och vissa delar av Österrike får vinerna ofta toner av persika och andra stenfrukter. I ännu varmare klimat som Australien känns en Riesling ofta igen på de limetoner som utvecklas.
Vart man än odlar Riesling så behåller den ändå sina grundkaraktärer och den är ofta lätt att urskilja i viner. Till skillnad från till exempel Chardonnay så lagras Riesling sällan på ekfat, åtminstone nya sådana. Detta gör att det är lättare att urskilja dessa viner då ek nästan aldrig förekommer och det istället är druvans naturliga karaktärer som lyfts fram. Det sägs att Riesling tydligt visar upp var den har växt någonstans genom att få ovanligt mycket olika nyanser beroende på jordmån och klimat.
Rieslingviner är i regel utmärkta att lagra på flaska. Tack vare dess höga syra och starka essens så kan de fortsätta att utveckla sig i många år. Ett vanligt kännetecken för en lagrad Riesling är att det ofta utvecklas toner av petroleum i vinerna.
Nu provar vi fyra Rieslingviner!
Art.nr 5899 Georg Breuer kostar 129 kronor, årgång är 2019
Vi börjar i Tyskland och Rheingau som ligger vid floden Rhen väster om Frankfurt. Familjen Breuer tog över egendom för dryga hundra år sedan och idag leder Theresa Breuer arbetet i vingården som består av 34 hektar. Odlingsmarken består av grus, lera, kvarts och skiffer. Vinet har en alkoholhalt på 11,5 % och sockerhalten är på 5,9 g/l. Vinet har jäst och mognat på ståltank innan det buteljerats. Vinet har en underbar friskhet och ljusgul färg med en doft av citrus, ananas och mineraler. Smaken är fruktig med toner av grapefrukt, ananas och äpple. Passar utmärkt till en citronkyckling https://www.ica.se/recept/citronkyckling-med-rostade-gronsaker-533920/ På Lidingöbolaget, så klart!
Art.nr 22257 Gustave Lorentz kostar 109 kronor, årgång 2019
Nu landar vi Frankrike och Alsace. Gustave Lorentz är ett familjeföretag som grundades 1836 och drivs idag av den sjätte generationen genom George Lorentz. Företaget ligger i byn Bergheim och består av 33 ha vingårdar. Alkoholhalten är på 12,5 % och sockerhalten 4 g/l. Karaktären är druvig och har en frisk smak med inslag av päron, persika, melon, nektarin och lime. Varför inte dricka vinet till ett fiskspett? https://receptfavoriter.se/recept/grillat-fiskspett-med-kryddsmoer.html 22 st finns på Lidingö i skrivande stund
Art.nr 2690 Kung FU Girl kostar 139 kronor, årgång 2018
Nu över Atlanten och till USA, Washington State som ligger i USA,s nordvästra hörn. Vinmakaren Charles Smith som bytte bana i livet från att ha varit turnéledare och manager för flera danska rockband. 2001 lanserade han sitt första vin och 2015 startade han sitt vineri i den gamla Boeingsfabrikens flygfält i Seattle. Han är en stark vinpersonlighet och har vid fler tillfällen blivit utsedd till ”Årets vinmakare” i amerikansk media. Vinet är på 12 % alkoholhalt och sockerhalten är på 12 g/l. Vinet har jäst på rostfria tankar med en blandning av odlad jäst och naturlig jäst sedan har vinet lagrats med sin jästfällning i 6 månader. Vinet har en medelstor doft med trevliga inslag av tropisk frukt, päron, honung och persika. Smaken är torr och frisk med en mycket bra balans och inslag av persika och litchi med en härlig fruktighet och en bra smaklängd. Passar perfekt till en asiatisk fisk https://www.ica.se/recept/asiatisk-fisk-i-folie-712597/ (men utan koriander för min del). På Lidingö, så klart!
Art.nr 6498 Stoneleigh kostar 99 kronor, årgång 2019
Sist men inte minst till Nya Zeeland och regionen Marlborough som ligger på den nordligaste på Nya Zeelands sydö. 1973 började man plantera vinrankor i detta område. De stora stenarna som täcker marken ger en bra dränering och fungerar som värmestabilisator under de kalla nätterna då stenarna behåller värmen från dagens solljus och skyddar mot eventuell frost. Druvorna plockades i Marlborough i början av maj. Frukten har hanterats försiktigt och sedan kalljästs, vilket ger en mer utdragen jäsningstid. Detta bidrar till ett mer smakrikt vin. Jäsningen avbröts för att behålla en liten restsötma i vinet. Därefter följer en kort tid på rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har en alkoholhalt på 11 % och sockerhalten är på 12 g/l med en karaktär av en fruktig doft med inslag av vingummi, passionsfrukt och smaken är, päron, annans, citron och honungsmelon. Njut detta härliga vin tillsammans med kokt torsk https://www.koket.se/forkvall/pelle-johansson/kokt-torsk-med-aggsas/ Vinet finns givetvis på ön.