Redaktörens tips: goda grejor med blåbär

Nu kryllar det av blåbär i Lidingös skogar. Foto: Thomas Reims
Sommartips25 juli 2020 kl 05.39

Det är ett riktigt bra år för bären i år. Blåbären ligger som en matta i öns skogar. En lördag som denna är det trevligt och coronavänligt att gå en skogspromenad med en bärkorg på armen. Här kommer här tre smarriga recept man kan göra med blåbär, som passar såväl till frukost som tillbehör eller till eftermiddagsfikan.

Den klassiska blåbärspajen

Blåbär är en god fyllning i såväl smulpaj som sockerkaka, men den passar även utmärkt i ett klassiskt pajskal. Denna version är gjord på glutenfritt mjöl, men det går lika väl att göra skalet på klassiskt vetemjöl.

Pajskal:
2,5 dl vetemjöl
100 smör
2 msk socker
1 msk iskallt vatten
Fyllning:
cirka 5 dl blåbär
1 msk socker
en nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Häll mjöl och socker i en matberedare och låt den gå tills det bildas en grynig massa. Detta går lika bra att göra för hand i en bunke, men det tar lite längre tid. Tillsätt iskallt vatten och låt matberedaren knåda ihop till en deg. Lägg i kylskåpet i 30 minuter om degen skall kavlas ut. Deg som trycks ut i form kan användas direkt. Smörj en pajform och tryck ut degen.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i sju minuter. Fyll sedan pajskalet med blåbär och strö över sockret och eventuellt en nypa salt.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Blåbärssylt

Vad är väl så gott som nykokad blåbärssylt till pannkakor eller våfflor? Det är också ett förvånansvärt enkelt sätt att imponera på gästerna. Här kommer ett enkelt recept för den perfekta blåbärssylten.

Receptet gör en sats
2 l blåbär
1 kg syltsocker
1 matsked kanel (helt valfritt)

Koka upp bären och syltsockret under omrörning. Ta bort eventuellt skum och låt koka i 3-5 minuter. Smaka eventuellt av med kanel. Häll upp sylten i rengjorda torra burkar och förvara svalt, eller ät direkt. Mums!

Blåbär med mjölk (och en liten liten nypa socker)

Vad är väl så gott som nyplockade blåbär med mjölk? Jag föredrar mina med en liten nypa socker och mjölk, eller med ovispad grädde. Ibland behöver man inte göra det svårt för sig när det enkla är så ofantligt gott.

Recept
1 näve blåbär
2 dl mjölk
1 nypa socker efter behag

Lägg blåbären i en skål, sockra efter behag och häll sedan på mjölken. Njut.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *