
Tidigare publicerat på Lidingösidan i april 2014
Lammbullar på spett med grön sparris
Lamm hör våren till! En doft av vitlök passar också in i sammanhanget därför tycker vi att en aioli är perfekt, både som dressing till lammet och som dipp till de gröna sparrisstjälkarna som just nu finns nyskördade i butikerna. Sparrisen äts rå, krispig och god att tugga på.
Till 8 personer:
1 kg lammfärs
125 g fetaost, i tärningar
1 liten rödlök, hackad
1 liten röd paprika, hackad
2 vitlökar, finhackade (eller pressade)
1 msk torkad rosmarin, smulad
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl vetemjöl (eller potatismjöl)
salt och peppar efter smak
Olja till stekning
Gör så här:
Stek rödlök och paprika i lite olja så de mjuknar utan att ta färg.
Lägg upp på tallrik och låt svalna.
Blanda lammfärsen med fetaost, ägg, rosmarin och mjöl.
Rör ner lite mjölk undan för undan så färsen blir lagom fast och lätt att forma.
Tillsätt paprika och rödlök.
Smaka av med salt och vitpeppar från kvarnen. Rör färsen så den blir smidig.
Forma färsen till avlånga spett eller till stora runda bullar.
Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn färsen runt om.
Trä upp lammfärsbullarna på spett. Lägg över på en plåt, täck med bakplåtspapper.
När spetten ska serveras – stek färdigt i ugn 200 grader cirka 10 minuter
Aioli à la Melker – till vårens gröna sparris
Till 8 personer:
4 äggulor
5 msk citronsaft
1 – 2 stora vitlöksklyftor, pressade
1 stor kokt potatis, grovt riven
2 1/2 dl majsolja
1/2 dl olivolja
salt efter smak
ev. ett par droppar Tabasco, eller vitpeppar från kvarnen.
Gör så här:
Koka potatisen, låt den kallna. Pressa den eller riv den på rivjärn.
Blanda äggulor, citronsaft, pressad vitlök och den kalla potatisen i en bunke.
Tillsätt oljan i en tunnstråle under kraftig vispning, använd gärna mixer eller el-visp.
Aiolin ska vara krämig som en majonnäs.
Smaka av med salt och lite Tabasco (eller vitpeppar från kvarnen).
Servera till:
2 knippen färsk, grön sparris.
Bryt av nedre delen på sparrisen (som är träig).
Skölj sparrisen och ät den rå, doppad i aioli.
Eller koka den 2 minuter och ät den varm till lammspetten.