Problem med försenad post

Debatt29 januari 2019 kl 07.434

Posten är ofta starkt försenad och det har inte blivit bättre med två entreprenörer som har hand om postutdelningen. Med denna artikel vill jag gärna uppmärksamma problemet och fråga efter en lösning. Min avsikt är inte att lasta någon enskild brevbärare för förseningar, tvärtom. Brevbärarna kämpar ju på sina cyklar i ur och skur, på vägar där folk i gemen knappt kan gå upprätt.

Den 4 januari 2019 hade post levererats i min fastighetsbox och alla var de över fjorton dagar försenade.

- Två brev från Skatteverket med uppgift om godkänt rutavdrag, daterade den 19 dec 
- Ett brev från försäkringsbolaget med årsuppgift daterat den 18 dec
- Enkät från Stockholms Läns Landsting (efter genomgången gråstarrsoperation) hade inget datum när den skulle ha gått iväg … men längst ned till vänster anmodades man inkomma med svar senast den 2 januari.

Eftersom jag inte fått något kontoutdrag från Nordea sedan den 7 december blev jag tvungen att ringa banken som skickade en transaktionsredovisning den 25 januari.

Vid närmare granskning av post från SKV visar det sig att utav tre betalda fakturor för datorservice har jag än så länge bara fått ett meddelande om Rut-avdrag. Jag ringer myndigheten på måndag om att inte fått besked om Rut för den första fakturan från juni månad. 

En boende i vår fastighet fick nyligen ett brev i fastighetsboxen från en bank. Men han stod inte som adressat på brevet. En annan granne skulle ta hand om brevet och se till att det kom rätt.

Problemet med försenad post är inte nytt. Men det är oroväckande med brev som inte kommer fram och kanske har levererats till någon som har rest bort. 

Att ha en dator underlättar kommunikation med myndigheter i viss mån men tänk på alla dem som inte har en dator.  Hur kan problemet lösas? Jag tänker också på alla er företagare och hoppas ni inte har samma problem som privatpersoner. 

Kommentarer

 1. I december fick jag besvärande fördröjning på 2 räkningar,
  – en skickad 5 dec, hade inte kommit 22 dec när jag reste bort. Fick en mängd påslag för försening.
  – en vet ej exakt när den skickats men ej kommit 22 dec o skulle betalas i slutet på dec. Banken som hanterade den ringde…. ha ha i dessa dagar med kapningar… Fick mig dock att gå in o kolla på nätet o det stämde. Påslag för försening ränta..
  – ett julkort från utlandet stämplat 18 dec kom i mitten på januari, detta var dock i Dalarna.

  Ja nu har jag anmält även dessa betalningar till e-faktura. Post Nord binder ris till egen rygg, snart inga brev kvar.

 2. Jag fick en trevlig nyårshälsning med foto på kusindotterns familj i Frankrike som var avsänt den 24 januari och kom fram i måndags, den 28, trots fel efternamn. Längst ned i hörnet var kuvertet stämplat POSTNORD. När det fungerar med postleveransen är allt alldeles utmärkt oavsett postleverantör.
  Läser Lillmors kommentar om försenade fakturor. E-faktura låter bra, fast det förutsätter att man har en dator (eller går det att betala med mobil?). Att betala via autogiro fungerar också bra.
  Men man villl ändå ha koll över posten antingen det är fakturor eller brev. Var hamnar förresten den post som inte kommer fram till adressaten och där man får ringa och be avsändaren skicka en kopia?
  Karin Wallgren

 3. Det är inte så konstigt om posten inte kommer fram i tid när postlådan inte töms som den ska. Själv postar jag många födelsedagshälsningar i form av vykort, som jag lägger på lådan utanför Icabutiken på Källängstorget. Ofta är lådan så full så att man kan ta post ur den, och ibland ramlar det till och med ut post när man öppnar luckan. I kväll hände detta igen när jag skulle lägga i några kort. Dessutom är det numera nästan omöjligt att komma i kontakt med någon på PostNord för att klaga på detta.

 4. Jag läser Kerstin Norbergs kommentar om den överfulla brevlådan på Källängstorget. Posten är ju A och O eller väldigt viktig i alla fall. Det gäller att vara ute i god tid och själv postar jag gärna breven i någon brevlåda när jag är i centrum, för säkerhets skull. Nyligen ringde jag till PostNord ang ett brev från Nordea som inte kommit fram och fick svaret att brevet inte gick att ’spåra’! I telefonkatalogen ’Din del’ står förresten ett icke aktuellt telefonnummer till PostNord.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *