Premiär på Pyrolavägen 9

I flera år har Geme och Berta arbetat för målet - en egen restaurang. I Skärsätra blev det vreklighet.
Lidingö30 maj 2020 kl 06.39

Det var vid lunchdags, så där klockan 12.10 och min längtan efter en god matbit började styra mina steg mot Skärsätra Centrum. Enligt mångas utsago ”Lidingös krogtätaste” med Saluhallen som härförare. Som bevis den här tisdagen var det ”fullt hus” och jag kände mig lite obekväm att som ensam tant trycka mig ner vid något bord med tuffa karlar. För det är så – första sittningen består av jobbare med full utrustning som hammare och tumstock i brallorna. Sedan kommer skrivbordsfolket, lite mer eleganta och sist i raden, runt klockan 14 – då kommer vi 70+are med kryckor och andra hjälpmedel som behövs för vår framfart.

Jag insåg rätt snart att Saluhallen får vänta till en annan gång, då runt 14-tiden. Istället tog jag min käpp och hivade mig uppför den lilla trappan till
O´leo där det ju alltid finns plats för trogna grannar vid borden. 

Men – kära vänner – här hade hänt en revolution!!! Ingen Leo här inte! Istället en luftig, vacker lokal med asiatisk charm. Det var helt klart en scenförändring som bredde ut sig framför mina häpna ögon. Och vet ni – det var PREMIÄR! Att jag fick vara med om en premiär var helt fantastiskt. Och på scenen stod ett trevligt par Berta och Geme för föreställningen. Jag blev varmt välkomnad och med menyn i handen började jag lugna ner mig och förstå att Kicki Nordström och Leo Muhola dragit sig tillbaka med ålderns rätt. Nu hade deras hjärtebarn fått nya ägare – unga, starka och förhoppningsfulla.

Om jag hade varit lite mer uppmärksam skulle jag upptäckt affischen på skylten in vid entrén – Ani Sushi japansk restaurang med öppningserbjudande 28 maj till 5 juni – 20 procent rabatt på det du vill ha. Nu var det ju inte priset jag var ute efter – det var något mumsigt att äta till lunch. Och jag hade tur. Sushi tillhör mina matfavoriter från den tiden nyheten lanserades – faktiskt av krögaren Bengt Wedholm på Östermalm. Sedan lärde jag mig hantera pinnarna på ett elegant sätt – och så var det dags att åka till Japan! Tidningen Gourmet var min arbetsplats och skulle naturligtvis hänga med i svängarna.

Dukat med kärlek och god smak.

Som alltid – minnen, minnen, minnen. Och så svårt att välja från den innehållsrika menyn jag just fått i min hand. 7 bitar eller 9 eller en liten Sashimi med 10 bitar för 155 kr (minus 20 %?). Jag ber Berta om hjälp – komponera något gott men enkelt, inte för många bitar… Och så kommer hon fram till bordet med en kombination av rullade och raka sushi, alla med färg och form som förför. Jag måste bara bekänna att mitt sätt att hantera pinnar numera är en aning fumligt – jag tar gärna en gaffel till hjälp. 

Från mitt bord har jag god utblick över den nyrenoverade lokalen som är designad att kunna ta emot gäster på ett säkert sätt i corona-tider. Utanför finns ju också plats för några bord som de nya ägarna säkert kommer utnyttja till gästernas trivsel i sommarens soliga dagar – och kvällar. Jag måste beundra det nya krögarparet Berta och Geme! Att i dessa orostider våga satsa på en japansk restaurang – på Lidingö dessutom. Paret bor i Vällingby, har två barn och har under några år kämpat för att kunna etablera sig med egen krog.

Nu undrar jag – varför just på Lidingö. Svaret är att Berta tidigare jobbat på Lidingö inom hemtjänstsektorn så hon känner sig lite som ”hemma” här och dessutom – Lidingöborna har alltid varit trevliga kunder, säger Berta med ett rart leende. 

– Upp till bevis! Säger jag och önskar det modiga paret all lycka. De har redan nu berikat vår Ö.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *