Portugal för hela slanten

Dryckesguiden3 oktober 2021 kl 05.06

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38. 

Oktoberdrycker 2021

Portugal är ett otroligt mångsidigt vinland med ett enormt urval av lokala druvsorter som inte odlas någon annanstans i världen. I portvinsdalen Douro produceras numera vanligt rött och vitt i smakrik modern stil. Tejo, Beiras och Dão är andra områden där vinerna får allt mer internationell uppmärksamhet.

Trots det har portugisiskt vin aldrig riktigt gått hem på den svenska marknaden.  De vingårdar som ligger i den norra tredjedelen av landet tenderar att vara de som mestadels sysslar med tillverkning av viner av högsta kvalitet som ofta kallas “terroir”. I de södra två tredjedelar av landet, finns de vingårdar som producerar de mer lättillgängliga röda vinerna som är fylliga och har starka smaker. Dessa vingårdar tenderar att ge större mängder vin och därav tenderar att vara billigare.

Viktiga gröna druvsorter är alvarinho, arinto, encruzado, fernão pires, loureiro, antão vaz och verdelho. Bland de blå kan nämnas alfrocheiro, aragonez, baga, castelão, jaen, touriga franca, touriga nacional, trincadeira, tinta barocca.

Art.nr 6707 Alvarinho Contacto, kostar 120 kronor. Årgång 2020, alkoholhalt 12,5 % och en sockerhalt under 0,3 g/l. 100 % Alvarinho druvan och i Vinho Verde, eller Minho som regionen heter, pågår en vinrevolution. Här omplanteras vinrankor i jakt på de druvor som lämpar sig bäst för områdets jordmån och mikroklimat. Man beskär hårt för att öka koncentrationen i druvorna. Prodcenten Anselmo Mendes är tveklöst Vinho Verdes starkast lysande stjärnvinmakare; utnämnd till "Årets vinmakare" och ”Årets producent” i Portugal. Kanske mest träffande var ändå när vintidningen Wine Enthusiast utnämnde honom till ”Master of Cool” 2013. Anselmo är något av en legendar inom den portugisiska vinindustrin. Vinet har i Svenska vinmagasin utsetts till ett riktigt fynd. Doften är fruktig med inslag av päron, ananas och citrus.  Smaken har en välbalanserad syra med toner av mineral, päron, nektarin och lime. Passar utmärkt till en risotto https://www.ica.se/recept/kantarellrisotto-722748/  Finns gott om på Lidingö.

Art.nr 3932 Aphros Loureiro, kostar 129 kronor. Årgång 2020, alkoholhalt 11 % och en sockerhalt under 0,3 g/l. 100 % Loureiro druvan. Aphros Loureiro kommer från vingårdar belägna i Lima Valley och är en blend av druvor från två av Vascos egendomar, Quinta da Casa Nova och Quinta do Casal do Paco. Från Quinta da Casa Nova kommer druvorna från ett block med åtta år gamla vinstockar belägna i en sydsluttning. Jordmånen består av granit och sand. Den är mager högst upp på sluttningen och rikare på organiskt material längre ner. Vingården är belägen 50 meter över havet. Stockarna är 13 år gamla och efter en kort maceration med skalen pressas druvorna och musten förs över på rostfria ståltankar. Ingen jäst tillsätts. Jäsningstemperaturen ligger normalt mellan 13-16 grader. Vinet lagras därefter i rostfria ståltankar fram till buteljering. Ett friskt blommigt och aromatiskt vin med inslag av gula stenfrukter, päron och mineraler. Utmärkt till krabba eller en krabbcocktail       https://receptfavoriter.se/recept/krabbcocktail-cocktail-med-krabba.html

I ordinariesortiment men får idag beställas hem till Lidingö!

Art.nr 2560 Periquita Reserva, kostar 99 kronor. Årgång 2019, alkoholhalt 13 % och en sockerhalt på 0,7 g/l. Druvorna är 52 % Castelâo, 26 % Touriga Nacional och 2 % Touriga Francesa. José Maria da Fonseca grundade företaget är 1834, och det drivs fortfarande idag som ett familjeföretag. Vinmakare är Domingos Soares Franco och är den sjätte generationen av familjen. Península de Setúbal, som tidigare gick under namnet Terras do Sado, ligger strax söder om Lissabon. Närheten till kusten gör klimatet idealiskt för vinodling eftersom svala havsvindar dämpar temperaturen i ett annars ganska hett landskap. Vinet är kryddigt med mycket frukt, kakao, körsbär, choklad och vanilj. Varför inte till en lammstek https://www.ica.se/recept/lammstek-med-vitlok-och-orter-723550/ I skrivande stund finns 17 buteljer på ön.

Art.nr 2752 Casa Ferreirinha Vinha Grande, kostar 139 kronor. Årgång 2018, alkoholhalt på 14 % och en sockerhalt på 0.3 g/l. Druvorna är 40 % Touriga Franca, 30 % Touriga nacional, 25 % Tinta Roroz och 5 % Tinta Barroca. Casa Ferreirinhas Vinha Grande är ett klassiskt, intensivt rött vin från den vackra regionen Douro i Portugal. Douro kännetecknas av floden med samma namn som mynnar ut i Atlanten nära Porto, och dess dalgångar. På branta, terrasserade sluttningar växer druvorna extremt svårtillgängligt men får på köpet bra solexponering och dränering vilket i slutändan ger vinet hög koncentration och stadig struktur. Svala nätter bidrar till bibehållen syra och fin balans i vinet. Dalgången där vinodlingarna ligger är, tack vare de kringliggande bergen, även skyddade från Altlantkustens klimatpåverkan och lämpar sig därför alldeles ypperligt för vinodling. Tack vare att vinet har lagrats på franska ekfat i 12 månader, har det även en diskret och klädsam fatkaraktär. Vinet är redo att avnjutas nu, men kan lagras upp till 5 år.

Casa Ferreirinha gjorde sig en plats i vinhistoiren som vinhuset som skapade det första internationellt erkända vinet från Dourodalen - Barca Velha. 1952 lanserades detta av familjen Ferreira och 17 årgångar har släppts sedan starten. Vinet framställs på de traditionella portvinsdruvna Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Barroca. Barca Velha satte både Douro och Portugal på vinkartan.

Ett drygt halvsekel senare fortsätter familjen på Casa Ferreirinha att göra viner både i absolut världsklass och formidabla viner i lägre segment. Casa Ferreirinha ägs idag av Sogrape, som står bakom några av de mest prisade portugisiska vinerna någonsin. Doften är stor med inslag av björnbär, slånbär, tobak, mörk choklad och charkuterier. Smaken är livlig med toner av skogsbär, björnbär, kryddor och kakao. Testa detta härliga vin till kryddiga korvar https://www.ica.se/recept/pastagratang-med-kryddiga-korvar-713666/  Finns på sektion 7.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *