Polisfrågan verkar ha kört fast

Debatt10 mars 2022 kl 04.198
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Lars H Ericsson
Ordförande i Lidingöpartiet och ledamot av kommunstyrelsen

Kommentarer

 1. Lars H Ericsson är den enda som verkligen trängt in i problematiken med polisverksamheten. Hans artiklar visar en klokhet som ingen annan har.

  Daniel Källenfors har gjort en utmärkt insats då det gäller Lidingös ekonomiska satsningar. Däremot har han inte haft kunskapen och förmågan att förstå hur han blivit manipulerad av kommunpolis och polisledning. Han har inte heller varit den karismatiske ledare som Moderaterna har behövt och sannolikt är orsaken till den sorgliga splittringen inom Moderaterna.

  Lars H Ericsson har helt rätt i att de totalt eniga Lidingöpartierna gjort allt vad de kunnat för att komma överens med polisledningen. Ingen har dock insett att Regionpolischefen Mats Löfving är den som förgiftat hela klimatet i polisorganisationen och är den verklige Rikspolischefen. Om du orkar läsa min artikel med länkar så är problemet uppenbart. Då är det omöjligt för Lidingöpolitikerna att kunna påverka.

  Nu måste något hända och som en yttersta utväg kan jag tänka mig att kommunen deponerar 10 miljoner hos Länsstyrelsen för utebliven polisverksamhet tills man nått en överenskommelse. I första hand har jag nedanstående förslag:

  1/ Löftet vid omorganisationen 2015 om områdespoliser skall uppfyllas. Kräv 2 områdespoliser nu och att måttet på 5 områdespoliser skall uppfyllas inom två år. De skall vara operativa.

  2/ Områdespoliserna skall ha sin bas på f.d. polisstationen annars skall hyreskontraktet för Ambassadpolisen sägas upp. Hela huset skulle kunna fyllas upp med polisverksamhet för Stockholm har stor brist på lokaler. Man planerar en stor polisstation på Östermalm men vägrar av prestigeskäl att ens diskutera förslaget. Det skulle spara stora pengar och gynna alla.

  3/ Brottsuppklaringen är usel. Trots låg brottslighet klaras bara trafikbrott och inte ens självmarkerande brott upp. Vardagsbrott och grova brott prioriteras bort i konkurrensen med Stockholm. Vi har haft två gängmord och grov brottslighet gömmer sig på Lidingö.

  4/ Den låga brottsligheten får inte legitimera bristen på rimlig polisverksamhet. Lidingö betalar orimligt mycket för poliser som nu arbetar i Stockholm och utsatta områden. Då är det orimligt att det också leder till nedprioritering av de brott som bekymrar Lidingö !

 2. https://sverigesradio.se/artikel/rikspolischefen-vi-prioriterar-ner-brott-for-att-losa-passkrisen

  Nu har Rikspolischefen Anders Thornberg och Lokalpolischefen Erik Åkerlund ännu ett argument för att neka Lidingö två områdespoliser.
  Kraften samlas sedan flera år mot gängkrigen trots att uppklarningen bara minskar-samtidigt som dödsskjutningarna ökar. Senast Norsborg igen.Nu får vi också veta att det prisade projektet ”Sluta skjut” i Malmö var ett misslyckande.

 3. https://www.expressen.se/nyheter/20-ihjalskjutna-i-ar-har–startat-oerhort-olyckligt/
  Polisens satsningar mot gängskjutningarna är totalt misslyckande. Uppklaringen närmar sig alltmer noll ! Stor initial ”Trygghetsskapande” polisinsats är ett hån. Två är skjutna i helgen men det är passproblemen som orsakar ”Särskild händelse.”Där tar man ytterligare resurser från vardagsbrotten som är problemet på Lidingö. Vi väntar fortfarande på Lokalpolischefen Erik Åkerlunds svar på det absoluta kravet på två områdespoliser. Hur tror du svaret blir ?

  1. I dag redovisar Expressen Polisens missbruk av Särskild Händelse:
   ”Förra veckan bestämde högsta polisledningen att den havererade passhanteringen ska betraktas som en särskild händelse.
   Det betyder att andra delar av polisens arbete, inte bara administration, åsidosätts.
   ”De som blir utsatta för mindre brott får vi prioritera ner”, sa rikspolischef Anders Thornberg till TT.
   Tidigare särskilda händelser har legat utom polisens kontroll: president Obamas statsbesök 2013, flyktingströmmen 2015, terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017, skogsbränderna 2018 och pandemin 2020-2021.”

 4. https://www.dn.se/debatt/polisens-stora-problem-ar-bristen-pa-lokal-forankring/

  Vilken Riksdag och Regering har vi då man inte kan avskeda en polisledning som vägrat att genomföra det viktigaste målet i omorganisationen. Bara EN FEMTEDEL av de polisanställda arbetar i yttre tjänst. Anders Thornberg bemöter inte ens skaran av tunga debattörer ! Varför får inte Lidingö något besked om begärda områdespoliser av Lokalpolischefen Erik Åkerlund ?

 5. För att kunna få någon ordning på polisen måste såväl kommunstyrelserna
  återfå sitt inflytande över polisverksamheten, vilket gäller Lidingö kommun såväl som andra kommuner ute i landet. Då det handlar om kommunen säkerhet. Det samma gäller för länsstyrelserna.
  Genom centraliseringen och byråkratiseringen har enorma resurser av b la
  personal knutits upp till de stora regionpolisledningsorterna, vilket också gäller Storstockholms regionen. Fördela den knutna polispersonalen till polisområdena och låt den göra sitt arbete på plats.
  Det är mycket beklämmande att ett flertal politiker allt ifrån riksdag ned till kommun inte har insett detta. Inte heller den centrala polisledningen.
  Beträffande Lidingö är det nödvändigt med en egen polis och gärna sådana som kan ta sig ut på havet med polisbåt och hålla koll på
  ”sjöbuset”, då Lidingö är en skärgårdskommun.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *