Polisen varnar för bedrägerier

Lidingö27 oktober 2021 kl 05.364

Polisen meddelar: Just nu cirkulerar det falska sms där avsändaren utger sig för att vara Nordea. Sms:et hänvisar till en uppdatering av Apples operativsystem iOS15 som leder till att ditt BankID kommer att spärras automatiskt. 

Klicka inte på länken i detta sms utan radera meddelandet direkt. Korrekt information finns på Nordeas hemsida, sök där efter Mobilt BankID.

Det förekommer uppgifter om att människor blir uppringda av personer som utger sig att ringa från Transportstyrelsen. I displayen på telefonen ser det ut som uppringaren ringer från ett av Transportstyrelsens telefonnummer, exempelvis 0771-14 15 16. 

Man påstår att för mycket fordonsskatt har betalats in och att pengar ska återbetalas. Det här rör sig om försök till bedrägerier. Lämna aldrig ut koder eller inlogg till din internetbank.

Transportstyrelsen ringer aldrig upp personer i det här syftet. Om för mycket fordonsskatt har betalats in sker en återbetalning helt automatiskt.

Så här kan det gå till

Ett exempel som skedde helt nyligen: En man i 80-årsåldern blir uppringd av någon som säger att han ringer från El-Giganten. Uppringaren berättar att någon har försökt köpa en telefon för 18 000 kr med hans konto. Uppringaren är mycket övertygande och säger att han kan hjälpa till och stoppa det påstådda köpet, genom att han kan koppla över samtalet till Swedbank (där den äldre mannen har sitt konto).

Samtalet kopplas över och en ny förtroendefull person bekräftar att de kan stoppa det påstådda köpet. Han säger att den äldre mannen inte ska uppge sitt BankID, utan han får knappa in koden själv. Den äldre mannen upplever att det låter säkert, men där och då blir han lurad.

Uppringaren har på något sätt fått tag i den äldre mannens personnummer. Han har gått in på Swedbanks internetbank och loggat in med personnumret. Detta gör han samtidigt som den äldre mannen får upp inloggningen från Swedbank på sitt BankID. Det hela upplevs som korrekt, det ser ut som om banken har kontaktat den äldre mannen.

När detta är genomfört säger uppringaren att försöket att komma åt kontot har stoppats och att den äldre mannen kan vara lugn. Men då har alltså bedragarna fått full tillgång till mannens konton, fonder, alla besparingar etc. Detta fall slutade med att Swedbanks säkerhetssystem reagerade när bedragaren försökte tömma ett av kontona. Den äldre mannens dotter tog kontakt med polisen och Swedbank. Kontona spärrades, BankID:et togs bort, så bedragarna hann inte komma åt några pengar. Men det hade kunnat bli värre...

Dessa brott är mycket svårt att komma åt. Eftersom inloggningen har skett med BankID gäller inga försäkringar eller garantier. Naturligtvis ska man polisanmäla, men det är närmast omöjligt för polisen att spåra vem som ligger bakom. Bedragarna ringer från hemligt nummer, eller en kontant-kortstelefon.

Kommentarer

  1. Det är otäckt hur brottslingarna flyttar fram sina positioner. Denna information förmodar jag att polisen skickar ut centralt. Då träffar den väldigt brett. Lokala poliser och områdespoliser skall syssla med förebyggande och operativ verksamhet.

    1. Jag håller med Birgitta Olsen. Jag har inget mobilt BankID . Alla transaktioner gör jag i datorn med bankdosa men utan sladd och det fungerar alldeles utmärkt.

  2. Om man ändrar så att både personnummer och Bank – id måst matas in från samma dator så tar man bort möjligheten till ovan stående bedrägeri.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *