PET-flaskor räddar sommarens vindrömmar från att gå i kras

Dryckesguiden29 juni 2020 kl 05.09

Många kommer säkert att semestra i Sverige i år och kanske tillbringa ledigheten i båten, husvagnen, husbilen eller resa med bil och besöka delar av Sverige och då kan det lämpa sig att ha med sig PET flaskor med vin, tre tips samt ett restips i Skåne.

Art.nr 6571 Anakena, kostar 85 kronor. En nyhet från Chile, Valle Central, namnet Anakena kommer från en historia om en fiskmås som gömde sina ägg på Påskön som ligger belägen väster om Chile, gömstället kom att bli kallat Anakena. PET flaskan är gjord av återvunnen plats och flaskans form gör att det kan lastas fler flaskor per transport. 100% Sauvignon Blanc och har en alkoholhalt på 12,5% och sockerhalten är på 1 g/l. Druvorna skördas både för hand och maskinellt och får jäsa på ståltank, lagringen sker också på ståltank. Karaktären är klassisk, svart vinbärsblad, krusbär, mineraler och en touch av citrus. Drick den gärna som den är eller tillsammans med en spättafilé (se receptet här). Vinet rekommenderas starkt och du hittar det på sektion 20 i L-Ö Centrum.

Art.nr 79451 Spring Village, kostar 79 kronor. Nu är vi i Frankrike och Languedoc-Roussillon. Pays d`OC är Frankrikes största vinområde som sträcker sig från Pyrenéerna till Provence. Druvorna är Grenache och Syrah och har en alkoholhalt på 12,5%, sockerhalt strax under 3 g/l. Druvorna skördas i början av september och vinet genomgår en försiktig pressning och skalen ligger med musten i endast några timmar innan de filtreras bort. Jäsningen sker svalt cirka 15 grader under två veckor, för att behålla fräschör och friskhet i vinet. Vinet lagras sedan svalt på tankar av rostfritt stål i någon månad innan buteljering. Doften är fruktig med inslag av persika och jordgubbar, smaken är torr med generös smak av smultron och jordgubbar. Som sällskapsdryck eller till en grillad kyckling (Se recept här) och på Friggavägen 24 hittar du detta Rosévin.

Art.nr 5059 Santa Helena Varietal, kostar 79 kronor. En liter vin, återigen från Chile, Valle Central. Vinâ Santa Helena grundades 1942 och är beläget i San Fermando som ligger ca 13 mil söder om Santiago. Alkoholhalten är på 13% och en sockerhalt på 3,4 g/l, två druvsorter Carmenére 95% och Syrah 5%. Druvorna skördas i april och innan jäsningen är helt klar så avlägsnar man skalmmassan från vinet, detta ger vinet en mjukare och behagligare känsla därefter vilar vinet på fransk och amerikansk ek i 3 månader. Vinet har en härlig fruktighet med toner av björnbär, svart vinbär, lakrits och vanilj, smaken är fyllig men inslag av björnbär, kryddor och svart vinbär. Grillad hamburgare funkar bra med vinet (se recept här). Ordinarie sortimentet på Lidingö.

Till sist ett rese-och vintips. Värdshuset Furuliden i Vittsjö, https://www.furuliden.se/ beläget i Skåne mellan Hässleholm och Markaryd är värt ett besök, boka hos Amanda och Mike. De har börjat producera ett nytt vitt vin med druvan Solaris som är en tålig druva för svenskt klimat och är en korsning mellan ett antal olika druvor från Tyskland. Solaris odlas i Sverige, Danmark och Tyskland. Vittsjös Vita skördades i oktober 2019 och i dag har man ca 1 hektar odlingsbar mark men man planerar för en utbyggnad med druvor som lämpar sig för rosé och bubbel. Det vita Vittsjö vinet har en alkoholhalt på 12,5%, doften är svart vinbärsblad och krusbär, smaken är ung, fruktig med inslag av krusbär och honung. Vill du prova detta vin så boka in dej på Furuliden, vinet finns än så länge bara att avnjuta där!  By the way, Amanda som driver Furuliden är kompis med Lidingöprofilen Inger Grimlund.

Dryckesguiden Här presenteras varje månad ett rött och ett vitt vin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet. 
Tidigare guider finns på Lidingösidan.se
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. 
Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till g.borgenvik@outlook.com eller ringer 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *