Personuppgifter i dumpat skräp

Foto: Susann Thorngren
Stad & Politik25 maj 2020 kl 06.522

Personliga uppgifter på personer som sökt sig till Afghanistans konsulat ligger öppet på en av öns återvinningsstationer. Konsulatet eller en av dem anlitad entreprenör har helt sonika dumpat en sopsäck där innehållet läckt ut.

Förutom tomma matlådor och allmänt skräp så finns handlingar med personuppgifter på afghanska medborgare; sådana som på ett eller annat sätt varit i kontakt med konsulatet på Näset. Konsulatet har funnits på Näset i flera år och skapar en del irritation bland de boende på Näset.

I en interpellation till fullmäktige den 27 april har Fredrik Wesslund (C) frågat staden vad man är beredd att göra för att motverka ordningsstörningar på Näset. ”Problem med nedskräpning har märkts av boende i området. Förutom trängseln är ett bostadsområde inte lämplig placering för konsulatet då det återkommande är oanmälda demonstrationer på platsen” står det bland annat i interpellationen.

I sitt svar skriver kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) att man ökat närvaron av väktare; ökat närvaron av parkeringsvakter och haft kontakt med fastighetsägaren för att få till stånd en dialog hur störningarna kan minskas. ”Lidingömajoriteten ser det som olyckligt att ett konsulats verksamhet medför störningar för närboende och förbipasserande och kommer fortsatt bevaka frågan för att ytterligare åtgärder ska tas vid behov. Konsulatets lokalisering anser jag inte som lämplig mitt i ett bostadsområde. Således vore det önskvärt om konsulatet flyttade till en mer lämplig plats”, skriver Källenfors också.

För att inte utsätta dessa personer för fara har Lidingö Nyheter valt att ”blurra” bilderna.

Susann Thorngren

Kommentarer

 1. Det blev en lite märklig vinkel på artikeln, som hade en rubrik om dumpat skräp men som sen mer handlade om ordningsstörningar på Näset. Jag tycker det är upprörande att det kan ligga dumpat skräp på det där viset, så jag undrar vad man vågar kasta i soporna egentligen?

 2. Lars edman äger inte längre fastigheten, men tack för övrig information. Inget förvånar mig längre.
  Jag skrev en tråd på FB för 2’5 år sedan. Dels för det olämpliga i att ett sådant utsatt konsulat skulle ligga på Näset, ensamt i Norden och samt att ett bostadsområde med barnpark runt hörnet, inga toilettillgångar inte passade in. Jag undrade varför ca 20 svartmuskiga män belamrade torget. Hade de flytt från krig i något land??
  Hade Kommunen klart för sig detta eller UD?
  Nej och dag 3 blev jag ombedd av en person att lägga ner tråden, vilket jag gjorde. Samtidigt skrev jag att folk borde googla på Afganistan och vad dom står för.
  Nu har jag äntligen fått vatten på min kvarn…..
  Låt oss hoppas att den nya värden kan finna en god duglig hyresgäst till rimlig hyra……
  Internationellt bevandrad
  Cecilia Bernadotte Näsetbo

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *