
Lidingö stad anmäler sig själva till IVO
En anställd på Oskarsvägens gruppboende för funktionsnedsatta erkände i somras att hon stulit pengar från en av de boende. Erkännandet föranleddes av att offrets gode man uppmärksammat onormalt stora uttag från offrets konto. Händelsen är polisanmäld och nu anmäler Lidingö stad sig själva till Inspektionen för vård och omsorg.
Det var i början på juli i år som den anställda på Oskarsvägens gruppboende erkände för sin närmaste chef att hon stulit pengar från en boendes konto. En utredning inleddes efter att chefen för gruppboendet gjort en Lex Sarah-anmälan, något som personal inom vård och omsorg är skyldiga att göra om de misstänker missförhållanden. Utredningen visar att den anställda haft tillgång till offrets bankkort och gjort uttag på totalt 35 000 kronor mellan sommaren 2021 och april 2022.
Händelsen uppmärksammades av offrets gode man som upptäckte att det gjorts stora, regelbundna uttag från kontot. Inga andra på boendet ska ha drabbats. Britt-Marie Wikström, verksamhetsområdeschef på Lidingö stad, menar att rutinerna inte brustit på boendet och att ansvaret inte ligger på kommunen.
– Det är den gode mannen som inte haft kontroll över brukarens bankkort och uttag men ansvaret ligger hos den anställda, säger Britt-Marie Wikström.
Den anställda avskedades två veckor efter att brottet uppmärksammats och polisanmäldes strax efter händelsen. I dagarna tog Lidingö stad beslut om att anmäla sig själva för allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg. Britt-Marie Wikström uppger att det inte finns några andra klagomål mot den anställda sedan tidigare.
– Det har vidtagits åtgärder men sådana här situationer kan uppstå oavsett hur säkra rutiner vi har, säger Britt-Marie Wikström.
Det är inte första gången en liknande situation uppstår. I mars förra året rapporterade Mitt i Lidingö om att en person på ett gruppboende för funktionsnedsatta blivit bestulen på 50 000 kronor av en i personalen.
Flera Lidingöbor som jobbar inom vården reagerar starkt på händelserna.
– Det är för jävligt. Vart har moralen och etiken tagit vägen? Man undrar ju vad Lidingö stad har för kontrollfunktion, säger en Lidingöbo som vill vara anonym.
Enligt Britt-Marie Wikström har personalen på Lidingö stads boenden utbildats och samtal ska ha förts med offrets gode man, i det aktuella fallet.
Enhetschefenen för socialförvaltningen har inte återkommit för en kommentar.
Det finns väl inget som är så lågt som att begå brott mot de som är mest utsatta. Att gode mannen i detta fall inte har haft bättre kontroll, är så sorgligt. Det uppdagas mer och mer fusk och bedrägerier mot äldre, funktionsnedsatta och det är en skam för hela vårt samhälle. Personer som väljer ut brottsoffer efter dessa kriterier, har ingen moralisk kompass eller samvete över huvud taget. Vi måste hjälpas åt att förhindra att det fortgår. Informera, ifrågasätta och verkligen se till att det får konsekvenser.
Iréne Borgenvik
Gruppledare SD Lidingö