Pengar, pengar, pengar …

Ingers röda Mini.
Kåserier15 december 2019 kl 06.24

Inger Grimlund har fått böter. Felparkering och sedan felbetalning. Läs den spännande berättelsen om hur det kan krångla till sig och ordna upp sig.

Pengarna, var kommer dom ifrån egentligen? Vad är en statsskuld? Allt är inte guld som glimmar, det vet vi ju. Ett bra exempel är de nya pengarna som slog ut de gamla, ärbara slantarna. 25 öre, 5 öre eller 10 – det var ingen match att skilja dem åt. Vart tog dom vägen egentligen?

Ingen som vet – ingen som vet. Men i dag …Visserligen ser jag lite dåligt men är ändå inte ensam om att vända på slanten flera gånger innan man blir klok över om det är en tvåkrona eller en femkrona. De glittriga slantarna är också mer och mer sällsynta i handeln. Nu är det bara att trixa med kontokortet och vips swishar stålarna iväg.

 I dag är det därför dåligt klirr i muggen för de stackars tiggarna i centrum. Även om dom tålmodigt sitter på pass nära bankens dörr blir dagskassan minimal. För det finns ju inga slantar! Råkar man ha kontanter i dag blir man misstänkt för penningtvätt. Bankmannen i kassar tittar misstänksamt på den som kommer med fem tusenlappar att betala husräkningen med – varifrån har ni fått de här pengarna? Är det frågan om penningtvätt?

Ja, det finns många mysterier i penningarnas spännande värld. Vem vinner till exempel på att busringa från Nigeria eller något annat främmande land hem till Inger Grimlund? Slarvar man och svarar och kanske inte lägger på luren tillräckligt snabbt så får man en dunderräkning från Telebolaget. Så visst – man betalar med autogiro och tänker inte närmare på vem man ringt, inte förrän summorna klättrar uppåt till några hundra kronor. Är det Telebolaget som lejt någon i Nigeria att ringa mig ”mottagaren betalar” och hoppas att det fejkade samtalet blir långt, eller…?

Min senaste erfarenhet i ämnet kom här om dagen då jag skulle röntga min tumme på Sophiahemmet. Jag dristade mig till att köra min lilla Mini, visserligen var väglaget isigt och halt men med mina nya vinterdäck skulle resan nog gå bra. Det gjorde den också men problem dök upp när jag skulle parkera. Vid ingång M var handikappsrutan upptagen så jag fick ställa min Mini lite vid sidan om i halkan. Jag placerade mitt parkeringskort för handikappade vid rutan och satte in rätt timme på tidskortet. Besöket tog 45 minuter, det var ”drop in” så allt gick fort och smidigt. Men sen.

På rutan sitter en parkeringslapp i lysande gult. Från Europark – ni har säkert drabbats av dem ni med någon gång. Det var Hojabs Parkeringsservice som varit framme och lappat.
Belopp 1 100 kr! ”Avgiften ska erläggas inom 8 dagar”. I min darrande nervositet blev en siffra fel när jag skickade in betalningen per PlusGiro. Fick ett brev från min bank ”Vi återsänder bifogad betalning som vi inte kunnat genomföra då bankgiro-numret är felaktigt”. Nu hade ju 8 dagar gått – och vad skulle då kunna hända? Jag ringer Hojab och meddelar min situation och att jag ska sända pengarna så fort jag kan – eller rättare sagt – så fort min dotter Lena kan.

Hon är min hjälp när det gäller siffror då jag är gravt sifferblind. Hade jag läst rätt – var summan verkligen 1 100 kr? Jag ställer frågan till Hojab och får bekräftat att summan är korrekt, jag får också veta att det är ”markägaren” som bestämmer priset!
– Så parterna delar på kalaset, hur mycket får var och en, frågar jag. Men frågan förblir obesvarad. Kanske kan Sophiahemmet ge mig ett svar? Ja, kära vänner, jag fick vänligt bemötande och förståelse, dessutom ville de fixa min skuld till Hojab, jag skulle bara skicka in parkeringsboten via mejl. Ja, så kan det gå – det är inget ont som inte har något gott med sig!

PS. Kvar står frågan – vem eller vilka ”markägare” bestämmer priset på parkeringsboten? DS.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *