Patrik Sandström (MP): Jag är bedrövad att Lidingö ska gå den här vägen

Debatt2 oktober 2019 kl 02.255

I måndags kväll beslutade Lidingö kommunfullmäktige att förbjuda människor att be om hjälp på Lidingö. 

Beslutet är en inskränkning i en basal mänsklig frihet och rättighet. Att som sista utväg vid fattigdom och nöd be andra människor om hjälp.

Inskränkningen ska genomföras med hjälp av ordningslagen och polis. 

Istället för att se en utsträck hand som en möjlighet att hjälpa människor som har det som svårast i vårt samhälle, så skickar vi polisen på dem. 

Lidingö går samma väg som Staffanstorp, Sölvesborg och Vellinge. Moderater, Kristdemokrater och Lidingöpartister tar hjälp av Sverigedemokrater.

Deras argumentation i kommunfullmäktige om varför ett förbud mot att be om hjälp skulle var en välgärning för de fattigaste och mest utsatta ekar från historien och århundranden av diskriminering.

Jag är bedrövad att Lidingö ska gå den här vägen, en kommun med en historia av humanism och som håller Lidingösonen Raoul Wallenberg högt.

Som Lidingös oppositionsråd är jag ändå glad att hälften av kommunfullmäktige (26-25 blev röstsiffrorna) stod upp för att Lidingö ska fortsätta verka i Raoul Wallenbergs anda. 

Jag vill tacka Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet för att ni visade att medmänsklighet och frihet, inte främst är partipolitiska värderingar, utan humana.

De riktiga förlorarna fanns inte i kommunfullmäktigesalen. De människor som är vana att vara ovälkomna och bli bortkörda har redan börjat lämna Lidingö.

En av anledningarna till att jag engagerade mig i Miljöpartiet var att partiet har tagit på sig att vara en röst för dem som inte har någon, utsatta människor, kommande generationer, djur och natur. 

Det är unikt och svårt, ett ofta otacksamt men nödvändigt arbete.

Patrik Sandström (MP)
Oppositionsråd Lidingö
Gruppledare i kommunfullmäktige för Miljöpartiet
Ledamot i kommunstyrelsen och utbildningsnämnden

Kommentarer

  1. Det är ingen basal mänsklig frihet och rättighet att missbruka 3-månadersregeln och andra lagar. Vi respekterar dessa då vi åker till andra EU-länder bl.a. Rumänien och Bulgarien. Argumentet att ”man kan inte förbjuda fattigdom” är inte relevant och ett missbruk av humaniteten. Dessa tiggare har trängt ut våra egna som har det lika dåligt och dom måste vi prioritera.

  2. Tiggeriförbudet är mycket bra och efterlängtat. Fem andra kommuner har också infört förbud och två har infört begränsningar. Ett tiotal är på gång. Det kommer också säkert ha indirekta effekter såsom minskning av knarkhandel, prostitution, inbrott och åldringsrån.

  3. Patrik Sandström inte ett ord om att EU-länderna Bulgarien och Rumänien ska ta ansvar för sina medborgare, vad är det (om inte de låga förväntningarnas rasism mot dessa länder)?

  4. Lidingö fullmäktige beslutade den 30 september om tiggeriförbud på ett tiotal platser på Lidingö, efter en mycket jämn votering. De utsatta människor som sökt sig hit för att tigga lever under svåra förhållanden och utsätts troligen för kriminella organisatörer, vilket innebär att det är oklart i vilka fickor insamlade pengar slutligen hamnar.

    Familjesplittring är ofta en del av tiggarnas villkor. Förhållandena i hemlandet tycks efter dessa år fortfarande vara desamma. Båda opposition och majoritet ser misären, båda vill en förbättring i hemländerna men har olika mening om vägen dit. Frågans komplexitet speglas i det jämna röstutfallet. Att tolka det som en tävling om olika grader av empati är en alltför enkel analys.

  5. https://www.aftonbladet.se/debatt/a/vQyOEL/utvisa-tiggarna-efter-tre-manader-i-sverige
    Äntligen reagerar 6 ledande Socialdemokrater med Lars Stjernkvist i spetsen mot att 290 kommuner tvingas hitta på egna lösningar på tiggarproblemet. De bör utvisas efter 3 månader enligt den lagstiftning som finns. Den har gällt hela tiden men politiska beslut har hindrat polisen från att agera trots att kanske 5000 tiggare varit här i 5 år utan att polisen kunnat göra någonting. Vi måste ha ordning och reda i Sverige men överträdelser och missbruk av vår lagstiftning är ingenting som Miljöpartiet bryr sig om trots att de sitter i regeringen. Här har vi en stor orsak till att laglösheten ökar !

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *