Partiledarna kommenterar valet

Valets segrare på Lidingö, Lidingöpartiet skålar efter det positiva resultatet på sin valvaka.
Stad & Politik13 september 2022 kl 07.57

Lidingö Nyheter bad partiledarna om kommentarer efter valresultatet. Några har inte svarat, men det kan man förstå efter flera hektiska veckor.

Daniel Källenfors (M):
– Moderaterna går fram på Lidingö. Jag vill tacka Lidingöborna för stödet. Lidingömoderaterna förblir det största partiet på Lidingö. Nu ska vi säkerställa att det blir fortsatt ordning och reda på Lidingö.

Patrik Buddgård ( C):
– Vi ser att rikstrenden har gjort det tufft för oss lokalt. Vi gör ändå ett förhållandevis starkt resultat, vårt fjärde bästa kommunval. Nu fokuserar vi på att försöka få genomslag med våra mandat för satsningar på exempelvis utbildad personal i skola och omsorg, en ambitiösare klimatpolitik och för idrotten.

Birgitta Sköld (LP):
– LP:s  konsekventa politik med devisen ’En Grön Skön Ö’ och ett restriktivt byggande har varit en framgångsfaktor.

Jonas Lundgren (V):
– Resultatet är inte vad vi önskade oss. De stora partierna går framåt och de mindre tappar eller får ett oförändrat resultat. Jag ser det som en framgång att Vänsterpartiet ser ut att ha gått framåt om än på marginalen och att vi till skillnad från många andra inte backar. Jag är stolt över den valrörelse vi genomfört lokalt.

Carl Johan Schiller (KD):
– Det går inte att säga något annat än att vi hade hoppats på ett bättre resultat för vårt parti men vi ska förvalta det förtroende som givits efter bästa förmåga. Tack alla Lidingöbor som röstade på KD!

Suzanne Liljegren (L):
– Liberalerna – liksom Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna – går tillbaka på Lidingö samtidigt som Moderaterna, Lidingöpartiet och Socialdemokraterna går framåt. Vi Lidingöliberaler är självfallet besvikna över valresultatet. Vi är en del av majoriteten men har inte lyckats nå ut med det vi har åstadkommit, inom bl a skolans område. Vi behöver bli bättre på att nå ut med våra budskap. Fokus under stor del av mandatperioden har varit på Moderaterna och avhoppen till Lidingöpartiet. För övriga partier har det varit svårare att ta plats i debatten, viket också syns i Liberalernas resultat.

Miljöpartiet på valvaka. Från vänster: Saga Pilblad Hjerpe, Patrik Sandström, Wiktoria Wittboldt, Saskia Hoffsten och Stina Haglund.

Patrik Sandström (MP):
– Vi är glada över de framgångar som Miljöpartiet har haft i riksdagsvalet och vi vill tacka alla Lidingöbor som röstat på oss för en offensiv klimat- och miljöpolitik, och att även Lidingö ska ta ett större ansvar. Vi noterar att andra partier som vill avsevärt mindre än vi i klimat- och miljöfrågan har gått framåt på Lidingö. Vi hoppas att de partier som vill mer kan samarbeta tätare. Oavsett hur den kommande majoriteten kommer att se ut, tänker vi fortsätta vara en blåslampa på andra partiers bristande klimat- och miljöansvar, säger Patrik Sandström, gruppledare Miljöpartiet.

Daniel Larson (S):
– Socialdemokraterna gick starkt framåt i valet till kommunfullmäktige på Lidingö. Lidingöborna har även gett oss ett kraftigt ökat stöd i valen till regionfullmäktige och riksdagen. 
Under den kommande mandatperioden kommer vi att representeras av fler engagerade socialdemokrater i kommunfullmäktige. Våra prioriterade frågor är att alla barn ska klara skolan och ha rätt till en trygg uppväxt med en meningsfull fritid, att Sveriges bästa äldreomsorg ska finnas på Lidingö och att hela Lidingö ska inbjudas till att delta i en klimatomställning med höga ambitioner.
Nu inväntar vi med spänning det slutgiltiga resultatet efter räkning av de sista rösterna.

Iréne Borgenvik (SD):
– Jag är väldigt glad förstås över vår enorma framgång på riksplanet. Förhoppningsvis inser nu en del kloka människor att det är väldigt många i Sverige som vet att vi är ett bra parti, med vanliga människor som jobbar hårt. Vi kan ju tydligt se att de som inte inser det, biter sig själva i svansen. En förhoppning är nu också att det slutas med att förtala, hota, bespotta, sparka anställda, utesluta ur föreningar, säga nej till bidrag till välgörenhet, på grund av att de röstar eller är medlemmar i SD.
På Lidingö är jag glad över att vi behöll våra mandat, vi vet också orsaken till varför många av våra sympatisörer valde att rösta annorlunda på ön och det är inget jag direkt kan beklaga. Jag vill tacka alla som har röstat på oss och arbetat hårt med valkampanjen. Ett innerligt tack.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *