Pandemi för 100 år sedan

Foto: Mauritz Silverstolpe
Historia3 oktober 2020 kl 06.071

Ett tidsdokument från 1919 om dåtidens pandemi – Spanska sjukan

Bland gamla handlingar i min ägo har jag idag återfunnit ett brev från Carl Milles (1875–1955) till fil.dr. Adrian Molin (1880–1942) skrivet en odaterad fredag år 1919. Det var under de åren 1918–1920 Spanska sjukan härjade och närmare 40 000 avled i Sverige av sjukdomen (Källa: Wikipedia).

Brevet ligger i ett kuvert, på vilket någon kommenterat brevet på följande sätt:
”Milles led hela sitt liv av bacillskräck. Situationen blev dock betydligt allvarligare på Lidingön än de ’två fallen vid Skärsättra’ (som Milles nämner nedan) och många Lidingöbor strök med. Läroverket var stängt och villorna olåsta för att sjukvårdspersonal skulle komma in. Ett par miljoner människor omkom i Europa.”

Så här skriver Carl Milles uppenbarligen som svar på en inbjudan från Molin:

Fredag
Käre Doktor.

Var inte ledsen på mig, men jag går ogerna bort förr än vaccinen är verksam på mig. Vänta vi 14 dagar så gläder jag mig ofantligt åt att få besöka Eder i Edert hem se Era barn o hämta Ni 2 mig så ska det bli roligt få visa alla mina g:la saker och annat.
Jag har själv ej lust att ligga sjuk o vill ej heller vistas i spårvagnar dessa dagar, vill ej heller vara, om jag är smittat redan, bärare därav så ni inser man har rätt att vara försiktig. 2 fall på Lidingö i går vid Skärsättra.

Min vördnad för Eder rara fru o på återseende sedan vi blivit immuna.
Eder
Carl Milles

Mauritz Silfverstolpe

Kommentarer

  1. Carl Milles var onekligen en klok, artig och social person, enligt brevet postat för över 100 år sedan. Tänk om alla vore så idag på Lidingö.
    Hur var brevet frankerat?
    Hoppas att fler kan dela med sig av tidsdokument, brev med kommentarer på kuvert och gärna bilder från Lidingö år 1920.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *