På verandan

Nu kommer hösten till Hustegaholm. I år har det varit en sorglig sommar utan glada seniorer från PRO och SPF i parken. Det har dock funnits stolar och bord ”att låna” för utflykten.
Kåserier12 september 2020 kl 06.50

”Jag tror, jag tror på sommaren – jag tror, jag tror på sol igen!”

Gänget på verandan nynnar med i den mjuka melodin som kommer från Per Wretmans dragspel. Musik är den gemensamma nämnaren för de åtta PRO-arna som tagit verandan på Hustegaholmstugan i besittning en söndag i början av september. Hit på verandan – men inte längre! Stängt!

Det har varit en sorglig sommar för alla äldre som i många år haft Hustegaholm som tillflyktsort under sommaren. SPF och PRO har delat på kakan och fått låna stugan av kommunen till glädje för många seniorer som inte gärna lämnar vår gröna, sköna ö. Bussen har gjort sin runda på gårdsplanen några turer om dagen, som hjälp för alla billösa besökare.

Stugan har stått här lite ”vind för våg” – skolförvaltningen arrenderade stugan fram till första juni och en filminspelning har också förekommit men för övrigt har här varit så tomt – så tomt.

Här under tak på verandan har sånggruppen ”Källan” träffats några gånger – med kaffe och hembakat på fatet.

Vivi Forsbom är PRO-are och medlem i Källan-gruppen som den här dagen stämt träff på verandan. Här känner hon sig ”som hemma” då hon också varit med i den frivilliga köksbrigaden som servat sommarglada gäster vid borden i det gröna. Ove Sundström var då ”köksmästaren” som höll i sleven med den äran. Som tack fick de hjälpsamma medlemmana både bra motion och god kontakt med vänner och grannar som tagit sig en lusttur till Hustegaholm. Rätt som det var kunde ju också en gammal klasskamrat dyka upp – eller en kompis från arbetslivet.

Den möjligheten var omöjlig i år.

– Vi har fått så många förhållningsorder så hälften kunde vara nog, säger Elsa Nelson och bullar upp goda bullar ur sin medhavda picknickkorg. Så följer de övriga efter och snart är det dukat för en rejäl ”bullfest, bullfest hela dan” med lite musik på toppen. Så tar Per Wretman tag i dragspelet och vi får lyssna till ”O, ljuvliga ungdom, mitt hjärta är ditt”, för visst är det så! Lite eftertänksamt bläddrar Per vidare bland notbladen, väljer och vrakar – vad vill ni höra? Det blir gamla godingar – som Rönnerdal med ”gullviva, mandelblom och blå viol”.

Nära och kära – att hålla meteravstånd kan vara svårt när det är dags för fotografering men här känner alla sig trygga i gruppen; från vänster Lena Wretman, Ulla Andersson, Elsa Nelson. Vivi Forsbom, Ulla Erikson, Tore Tjernberg och Lars-Olof Eriksson – och så mitt i gänget – Per Wretman med sitt dragspel.

Musiken är det som håller samman det här gänget från Larsberg. ”Källan-gruppen” bildades av några utbrytare från PRO-kören i början av 20 -talet. Många äldreboenden fick uppleva både julvisor och vårsånger som kören ”Källan-gruppen” bjöd på med sin härliga sång. Med åren har kanske sången ”tonats ner” en smula, men ändå är det fint att så här, tillsammans på verandan väcka upp sånglusten igen och med Pers dragspelstoner som hjälp hitta tillbaka till klassiker som ”Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma, nåt annat vill jag inte ha!”

Tänk om grabbarna Hasse & Tage hade kunnat kliva ner från himmelshöjden, då hade de fått vara med på verandan. Någon falukorv bjöds det inte på den här gången, däremot bitar av Ulla Eriksons ”Solskenskaka” till kaffetåren. Säkert är i alla fall att coronan skulle fått grabbarna att komponera något alldeles extra, som Per sedan kunnat sätta upp på framtidens repertoar.

 P.S. Till min glädje har ett trevligt meddelande från Björn Holmsten ramlat in i e-posten; söndagen den 25 oktober ses vi på Cleopatra och lyssnar till Absolut Jazz med Gunnar Lidberg som solist.

Så ni ser – alla härliga musikälskare – än finns det hopp om ett gott liv D.S.

Vägen hem går genom den vackra allén, omgärdad av odlingar, ängar och betande kor och hästar. Hustegaholm är verkligen en av Lidingös pärlor där både unga och gamla har nära till kultur och natur.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *