På väg till Elfvik

Antikhandlare Madeleine Tigerschöld är en driftig kvinna – här intar hon sin lunch på Bistron.
Kåserier21 mars 2019 kl 07.11

I väntan på värmen tar jag mig en tur ut till Elfvik, till hästarna och fåren, till de trevliga butikerna, till känslan av att bo på landet. I den kyliga vårsolen betar hästarna försynt det gröna som finns kvar under snötäcket som sakta men säkert tinar och försvinner.  Vägen ut till Elfvik är en upplevelse bara den – här kör bussen sakta i kurvorna och stannar vid Elfviks Gård som tar emot sina gäster på bästa sätt.

För egen del tar jag vägen till vänster och traskar in bland stall och små gårdsbutiker, verkliga fynd för alla som söker något extra, gammalt, klassiskt eller unikt. Refurm och Tigerschölds Antik ligger mitt emot varandra vid ingången till gården. Här finns också en Gårdsbutik med nyttigheter för hus och hem, Trädgårdsbutiken en bit upp i gårdslängan ger inspiration och sår frön för alla som går i blomstertankar. Har vi hunnit så här långt är det bara några steg in till Elfviks Gårdsbistro med soppa och hembakat bröd. Kakor och godis och så kaffe naturligtvis.

Så här i början av säsongen har ännu inte allt kommit på plats. Det tar lite tid innan rutinerna gör sig gällande och den nya personalen skolats in. Så här en söndag i mars ”prövas vännen” i det lätta kaus som uppstår när vitala gäster kommer och går i en strid ström! Trångt mellan borden – men visst kan man ta sin kaffekopp och sätta sig på uteplatsen i solen, om man har varma kläder…

Jag slår mig ner på soffan mitt i rummet och får trevligt sällskap av två vitala damer Helene och Marianne som promenerat från Yttringe till Elfvik. Med könummer 22 väntar de tåligt på dagens soppa med bröd. Under tiden får jag hjälp av de nya vännerna att hämta en kopp kaffe från automaten i gången.

Sophia Nygård är mejerist med den äran på Geten Gerda & Ko. I Bistron finns även ekologiskt lammkött från gården.

Ja, så är det oftast – eftersom jag går med krycka och är lätt darrhänt så blir jag så lycklig över den vänliga hjälpsamhet jag möter – det gäller bara att våga – fråga! En trevlig pratstund avslutar mitt besök, nöjd och kaffeglad lämnar jag mina vänner som just fått uppropat ”nummer 22!”. Jag hoppas soppan var god och om inte, ”kan det drabba hela gården” – som Madeleine Tigerschöld så klokt uttryckte saken.
Nu , kära vänner, väntade ännu en upplevelse vid hörnet – Geten Gerda & Ko! Här köpte jag den härligaste ostkakan man kan önska sig, så med den goda smaken i minnet får ”hela gården” ett gott betyg som tack.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *