På lördag går Lidingö Runt

Sport10 maj 2019 kl 07.20

Den traditionella kappseglingen Lidingö Runt äger i år rum den 11 maj för 71:a gången. Lidingö Runt är den största kappseglingen på ostkusten och samlar i år 175 båtar.

Precis som 2018 seglas Lidingö Runt efter SRS och ORC internationella regler, vilket gör att deltagarna kan kappsegla mot alla sorters båtar på ett rättvist sätt. Arrangörerna tror att det innebär spännande kappsegling för både deltagare och åskådare.

Arrangörerna förväntar sig bra seglarväder, en folkfest för seglare och åskådare den 11 maj. 13,5 nautiska mil ska avverkas runt Lidingö.

De långsammaste båtarna startar (nästan) först och de snabbaste sist, vilket innebär roligare målgångar där de mindre snabba båtarna hinner runt banan även om vindarna blir svaga.

Banan seglas motsols runt Lidingö. Starten sker nedanför Foresta och sedan seglar man norr om Fjäderholmarna, ost om Duvholmen, genom en gate utanför Bosö Institutet, söder om Storholmen i Stora Värtan, väst om Strömsö med målgång utanför Torsviks fyr.

Första start sker normalt omkring klockan 10.00. Rekordet runt Lidingö har den extrema trimaranen Hi-Q som klarade av banan på 55 minuter, det vill säga ungefär 14 knop i genomsnittsfart. Snabbaste enskrovsbåt är hittills Big-T som gjorde varvet på 1 timme och 22 minuter.

De fem grunden ute på Askrikefjärden, där Bosögrundet, Prästgrundet och Norrängsgrundet är de mest kända, brukar regelbundet besökas av tävlande trots att de är tydligt markerade på sjökorten.

Åskådare kan följa tävlingen längs Lidingös stränder. Bästa platsen varierar med väder och vind.

Lidingö Runt arrangerades första gången av Lidingö Segel Sällskap 29 maj 1949 som en mindre klubbtävling för medlemmar i LSS och klubbar som var anslutna till Lidingö Båtförbund. Antalet båtar ökade snabbt. Under 2000-talet har tävlingen haft ungefär 400-450 deltagande båtar. Som tidigare blir det prisutdelning på Foresta dagen efter tävlingen mellan klockan 17 och 19. Först bjuder tävlingen på hamburgare och dryck och 18.00 är det prisutdelning.
Läs mer om den på www.lidingorunt.se.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *