På Hälsans Ö hälsar vi på varandra

Debatt22 mars 2021 kl 04.406

Det låter som en lustifikation eftersom orden är så lika, men ett hälsosamt samhälle är ett samhälle där vi hälsar på varandra. Lidingös förste politiska företrädare har ett extra stort ansvar att vara en förebild, det har den politiska ledningen misslyckats med genom uttalanden om att ignorera människor på gatan eller gå förbi medmänniskor utan att hälsa.

Bilden av ”småstadskänsla” är för oss i Centerpartiet inte bara en vision om hur Lidingö ska bebyggas. Det är en idé om det trygga samhället där vi ser och hälsar på varandra – oavsett ålder, hemvist, yrke, eller socioekonomisk bakgrund. Att identifiera varandra med ett hej på gatan skapar förtroende, trygghet och tillit mellan människor, vilka alla är grund för god folkhälsa.

Det är därför trist att följa Lidingös högsta politiska ledare Daniel Källenfors beskriva i intervjuer med SD-kanalen Riks (2021-02-20) att han ”på något sätt har lärt dem /barnen/ att ignorera en människa som ligger på gatan” och i Lidingö Nyheter (2021-03-11) berätta att han ”liksom många andra går förbi tiggare på gatan utan att hälsa”.

Daniel Källenfors och jag har olika åsikter i många politiska frågor, men jag kommer aldrig att vika mig i min icke-politiska övertygelse om att ett samhälle där människor vänder bort blicken, anonymiserar, och inte gör en ansats att säga hej till varandra, är ett samhälle i ohälsa. Det finns många på ön - idrottsledare, ideellt verksamma och eldsjälar - som varje dag kämpar för gemenskap och en inkluderande kultur på Lidingö. Det borde också vara helt självklart för vår förste politiske ledare. 

Ingen människa är en ö. Vårt politiska ledarskap bör därför, i ord och handling, verka för en ö där människor ser varandra.Patrik Buddgård (C), gruppledare

Kommentarer

 1. Vi som följer Lidingöloppet har förstått detta enkla: heja, heja till tusentals okända medmänniskor. Ligger i vårt DNA att uppmuntra med glada hälsningsrop.
  Björn Öberg,
  Mölna

 2. Det är roligt att notera att Patrik Buddgård från Centerpartiet tittat på min intervju i SD-kanalen Riks på Youtube. Det hoppas jag att fler vill göra.

  Självfallet hälsar jag på människor. Det är inte det som frågan gäller, utan var inget annat än en klumpig formulering.

  Men det är mycket välkommet att Buddgård nu i god tid innan valet vill lyfta frågan om tiggeriet. Ska vi tolka Buddgårds inlägg som att C vill att tiggeri återinförs på Lidingö?

  Lidingöborna förtjänar att i god tid innan kommunvalet 2022 få veta hur partierna ställer sig till ett tiggeriförbud. Min och Lidingömoderaternas ståndpunkt är känd. Tiggeri är ingen väg ur fattigdom. Vi införde förbudet och försvarar det, och vi kommer inte att vika en millimeter från den linjen. Rumäniens fattigdom och problem har inte sin lösning på Lidingös trottoarer.

  Så min fråga till Patrik Buddgård är därför: Innebär en röst på Centerpartiet att tiggeriförbudet på Lidingö tas bort?

  1. Inlägget handlar inte om tiggeriförbudet. Att försöka skifta fokus till det är tramsigt.

   Artikeln handlar om att du vid upprepade tillfällen, även när du fått tillfälle att förklara dig, beskriver att du selektivt ignorerar individer på ön. Det är inte en klädsam inställning hos en ledare och är något du själv bör ta en funderare på inför valet 2022.

  2. Moderaternas tiggeriförbud är ovärdigt Sverige.
   Det visar på en tragisk brist på ledarskap och medmänsklighet.

   Varför avhysa dessa människor – som i det närmaste ohyra – istället för att agera upplyst och försöka hjälpa? Ta stöd i det civila samhället, som ni moderater säger er värna om, och organisera människor som vill hjälpa.

   Hjälp dessa människor att göra nytta med arbete inom kommunen.

   Hur skulle du velat bli behandlad om det var du som var tiggaren, Daniel Källenfors?

   Skulle du velat bli trampad på? Det är det ni gör.

   // Tack Patrik B. och Rebecka för bra inlägg!

 3. En röst på Centerpartiet i valet 2022 är en röst för satsning på kvalitet i skola och omsorg, på att stärka förutsättningarna för idrott på ön och en större dialog med Lidingöborna. Där ligger vårt fokus inför nästa mandatperiod.

  Men denna fråga handlar inte om valet 2022 eller om tiggeriförbudets vara eller icke vara. Oavsett om man är för eller emot tiggeriförbudet så ska vi behandla alla medmänniskor med respekt. Jag hoppas det bara var två ”klumpiga formuleringar” vid två tillfällen.

 4. Instämmer fullständigt med artikelförfattaren! Oavsett vilken åsikt man har i tiggerifrågan bör man visa respekt och bekräfta att man ser varandra.

  Att vända bort blicken är att blunda både för varandra och för problemet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *