På fredag måste vinterdäcken på

Den 1 december är det obligatoriskt med vinterdäck. Byt däck, till exempel här vid Preem-macken.
Lidingö26 november 2023 kl 03.03

Mörkare tider, blötare vägar och halkan är snart här. Därmed blir det dags för däckbyte.

Vi byter däck två gånger om året. Och när tiden börjar närma sig så undrar vi ofta när det är dags, vilka regler som gäller och om de bästa däcken ska vara fram eller bak. Lidingö Nyheter reder ut begreppen.

Vinterdäck på 1 december–31 mars

I Sverige ska ditt fordon ha vinterdäck 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Och vinterväglag är när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. (Polisen avgör om det råder vinterväglag där du befinner dig.) med vinterdäck menas både dubbade och odubbade däck.

15 april – dubbdäcken bort

Dubbdäck är tillåtna 1 oktober–15 april, men råder det inte vinterväglag (och inte befaras bli det heller) så får de alltså inte användas någon annan tid på året.

Odubbade vinterdäck får köras året om men det rekommenderas inte på torrt väglag – deras egenskaper är klart sämre på sommarvägar jämfört med sommardäck. Bromssträckan blir mycket längre för odubbade vinterdäck, de slits mycket snabbare på sommaren och de ökar bränsleförbrukningen.

Mönsterdjup och lufttryck

Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara på minst 3 millimeter för personbilar och lätta fordon som husbil och lätt lastbil/lätt buss.

Det här diskuteras ofta men den allmänna regeln är: bästa däcken bak. Med det menas att de däck som har störst mönsterdjup (eller bästa väggreppet) bör vara det bakre paret på fordonet – för att minska sladdrisk vid bromsningar och i svängar.

Gäller då detta både fram- och bakhjulsdrivna bilar? Ja!

Har dina bildäck fel lufttryck kan det innebära sämre köregenskaper och högre bränsleförbrukning. Dessutom slits de snabbare. Men kom ihåg, rätt lufttryck innebär inte alltid högre lufttryck. Kolla i din bils instruktionsbok vilket tryck som är rätt för din bils däck.

När du inte använder vinterdäck (eller sommardäck) så är tipset att förvara dem i ett svalt, torrt och mörkt utrymme. Det optimerar däckens livslängd.

På Lidingö finns det flera firmor som byter däck. Enligt sajten däckbyte.nu hittar du dem.

Förutom de adresserna brukar det stå däcksbytare på Preem-macken, i Torsviksgaraget under Lidl och ibland på OK/Q8-macken i Islinge. De brukar vara billigare än och du behöver inte beställa tid, de tillämpar drop-in för alla.

Och så klart, du kan ju byta däcken själv också...

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *