På besök hos kaptenen

Alla trivs vid Kyrkviken – både folk och fåglar! Foto: Inger Grimlund
Lidingö11 januari 2019 kl 00.00

Vi skulle mötas, mina döttrar och jag, ta en fika tillsammans och ventilera framtiden – hur blir det nya året? Bästa stället för en träff?

Efter lite funderande kom vi fram till att Kaptensstugan vid Kyrkviken var stället vi sökte. Den har den lantliga charm som ger gästerna en känsla av fridfullhet och trevnad, något som vi alla söker i dagens moderna samhälle. Jag kom först till kapten E-Janssons röda stuga då jag körde bil medan Annica och Lena hade bestämt sig för att promenera den rätt långa sträcken från Skärsätra till Kyrkviken. (Säkert ett nyårslöfte så gott som något!)

Det går en vandringsled längs efter sjön - Klubbvägen är namnet. Den vackra vägen passar också perfekt för hundpromenader, men släpp inte jycken lös! Då skulle paniken bryta ut bland änder och svanar som här har sina bon i vassen längs Kyrkvikens vatten. Ett trevligt nöje för motionärer är istället att mata fåglarna. Då blir det ett flaxande och regeln ”störst är först” men visst kan även en liten and få chansen att norpa en godbit.

Skymningen kommer smygande runt klockan tre – dags att gå in i värmen. Jag tar några steg i den knarrande snön, öppnar dörren till Kaptensstugan och slår mig ner vid det stora bordet, just vid kassan.

Det är pyntat och mysigt i alla rummen – på bordet ligger en broderad bonad från förr. ” Fem äro bjudna men tio kommer. Slå vatten i soppan och hälsa välkommen”. Ja, så kan det vara, men här hos Atte Jigestam är vi ändå fler och någon utspädd soppa är det inte tal om! En titt på svarta tavlans Kaptens-menyer imponerar. Mångfalden är stor – hur och var finns plats att förvara alla råvaror och ingredienser som behövs till matlagningen?

-”Spindelkällaren” är en god hjälp till förvaring, svarar Atte på min undran. Vid sidan om Kaptensstugan ligger mycket riktigt en jordkällare och en liten stig med skoavtryck i den blöta snön visar att källaren är flitigt besökt.
Så kommer mina påpälsade döttrar och glad blir jag och bjuder in till en skön fikastund. Espresso? Cappuccino eller en dubbel Latte? Eller kanske skulle en stor kopp med varm choklad passa bättre…

Redan här börjar svårigheten att välja det rätta? Menyn med goda smörgåsar är också lång på den svarta tavlan, kanske kan Kaptenens grillade skinkklämma stilla hungern eller Kaptenens Vego-macka – välj mellan mörkt rågbröd eller vitt surdegsbröd uppmanar oss Atte, skrivet i täta rader med vit krita.

Kapten Rödbettan med köttbullar, rödbetssallad och grönt kostar 79 kronor och är grannen Sven Erik Kumlins favorit till söndagsfikat. Han är en stadig stamgäst vid det lilla runda bordet vid fönstret.

På parad över disken med bakverk står ett antal flaskor med bra viner som nog också skulle passa till Kaptens Meny. Ett glas Stugans röda kostar 85 kronor och vill du festa dagen till ära så välj en Chablis för 450 kronor.

Nå, hur gick det - undrar ni kanske. Det blev Cappuccino med Rosendals banankaka! Jag fick känslan av att mina döttrar hade några nyårslöften att uppfylla och hur det än är så är väl inte banan så farligt? När vi läst igenom receptet frågar vi Atte lite förvånat – behövs det inget bakpulver?

Och får till svar – nej då – bananen fixar allt.
Ja, än är inte bakundrens tid förbi!

Atte Jigestam är kapten i stugan! På bordet nybakad banankaka, därtill boken ”På väg med Inger Grimlund”. Se sidan 206 där finns mer att läsa!

ROSENDALS BANANKAKA
Den här maffiga och härligt kladdiga kakan komponerades för några år sedan av Monica Ahlberg till Rosendals Trädgårdscafé. I Kaptenens Stuga står den nybakad mitt på bordet till lyst för alla gäster.

Du behöver:
2 – 3 bananer, 3 ägg, 3 dl socker, 150 g mandelmassa, 3 ½ – 4 dl vetemjöl,
1 dl. pärlsocker och drygt 50 g kylskåpskallt smör.

Gör så här:
Skala och skär bananerna i skivor.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Riv mandelmassan grovt och bland ner den i äggsmeten tillsammans med mjölet.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter.
Tryck ner bananbitarna, strö över pärlsockret och hyvla till sist över det kalla smöret.
Grädda kakan i ugn 175° ca 40 minuter.
Låt svalna något och njut!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *