Otur med turlistor

Busshållplatsen vid servicehuset Tor. Foto: Andreas Lindberg
Debatt16 augusti 2020 kl 07.281

Inför höstterminen, det vill säga från och med måndag den 17 augusti, så börjar SLs vintertidtabell att gälla för de flesta linjer.  Här måste jag tillstå att  för egen del är jag glad att inte behöva färdas med Lidingöbanan dagligen som förr. Men jag tänker förstås på alla som ska till jobbet och på alla skolungdomar. Den nya tidtabellen brukar inte vålla några bekymmer men i år ser den annorlunda ut. Åsynen av av den nya tabellen i datorn fick mig nästan att kippa efter andan. Det såg ut som att flera stationer hade raderats. Det var vid första anblicken inte många stationer från Gåshaga till Ropsten. Ropsten, Baggeby, Aga, Kottla, Brevik och Gåshaga brygga är  stationerna i tabellen. Är det meningen att man ska behöva gå till Kottla eller till Aga, tänkte jag. Sedan såg jag längst upp och lite finstilt att Lidingötåget inte kommer att stanna vid alla avgångar vid t ex Skärsätra. Allt för att ingen trängsel ska uppstå kanske? 


Dessa förkortningar finns i turlistan så kallde noter: 
m Avg Larsberg 05.27
n Avg Larsberg 05.49
t  Ej uppehåll på mellanliggande hållplatser t.om. Larsberg
u Ank till Skärsätra 07.48 
q Ank Larsberg 1.02, 
r Ank Larsberg 01.32 
s Avg från Skärsätra 07.50
Kottla trafikeras ej

Det finns en beställningsservice print.sl.se och där har jag tidigare beställt en tabell för Närtrafiken Linje 921 så den ska komma om några dagar. När jag försökte beställa ytterligare tabeller för Linje 923 och fyllde i alla erforderliga uppgifter så blev det stopp vid rutan där jag skulle deklarera ”jag är ingen robot”. Det gick inte att rensa beställningen och för var gång jag försökte lades en beställning till så nu har jag 4 beställningar för Linje 923 i varukorgen. Egentligen behöver jag den inte; jag vet ju att 923 och 921 inväntar varandra vid Högsätrahuset.


Allt har sin förklaring och SL har problem, inte bara här utan i länet. Några chaufförer var nog extra, jag hade inte sett dem tidigare. Men vad jag har mycket svårt att acceptera är att Färdtjänsten (Linje 921 och 923) har kört vissa turer (alla?) efter både den gamla och den nya turlistan. Den nya har suttit uppe vid till exempel hållplats Tor anslagstavla flera dagar innan den officiellt ska börja gälla. Det vållade mig extra besvär i veckan när 921 inte kom. Jag frågade chauffören på 923 om avgångstid för 921. Han blev lite förvirrad när han fick veta att den nya listan ska börja gälla den 17 augusti. Han sa att jag hade 45 minuter på mig så jag gick och handlade. Men inte kom det någon buss. Jag fick gå upp till Stadshuset och ta 201, som desto bättre kom någon minut senare. Tänk att sitta och vänta på en buss i 27 graders värme. Turen på morgonen till Tor kom ju 10.53 helt enligt den gällande sommartidtabell.

Några dagar för tidigt. Turlistan som börjar gälla den 17 augusti kom upp innan den börjat gälla. Så frågan är: vad gäller?


Alla som åker med Färdtjänsten är annars mycket nöjda med busservicen. Låt vara att det vore bättre med turer även på lördag och söndag. Jag är medveten om att SL i dessa coronatider vid trängsel kan ändra i turlistan. Men det är inte acceptabelt att SL/Keolis kan köra med alternativa tabeller. Nästa gång om något liknande händer i skarven mellan sommar och vinter, så tar jag taxi och debiterar SL.

Kommentarer

  1. Rättelse: På ett par ställen i texten står det ”Färdtjänsten” men den korrekta benämningen för Linje 921 och 923 är Närtrafiken. Den är till för alla med giltigt färdbevis, företrädesvis är det de äldre. Men man kan ibland se mammor med barnvagnar och även skolungdomar i mån av plats.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *