Orange week – Lidingö uppmärksammar mäns våld mot kvinnor

Stadshuset kommer att lysas upp på initiativ av Lidingö Kvinnojour med stöd av Lidingö stad. Tack till Fagerhult och Lidingö Elektriska som har generöst möjliggjort vår idé att låta vårt stadshus lysa orange. Foto: Anna-Pia Roth.
Lidingö21 november 2021 kl 04.44

Lidingö Kvinnojour och Lidingö stad uppmärksammar Orange Week under vecka 47. Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett folkhälsoproblem och en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. I Sverige kallas veckan även för En vecka fri från våld. Under vecka 47 uppmanar FN hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.

Lidingö stadshus färgas orange för första gången

För första gången är stadshuset upplyst i orange för att uppmärksamma det våld som kvinnor och barn utsätts för. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. I samarbete med Zonta kommer det i stadshusets entréhall placeras ett träd på 3 meter som dekoreras med 70 orangea tygstycken. Varje tygstycke symboliserar de sjuttio anmälningar som gjorts om våld i nära relation på Lidingö under 2020.

25 november – FN-dagen för avskaffande av mäns våld mot kvinnor

Under Orange Week infaller den 25 november, Internationella dagen för avskaffande av mäns våld mot kvinnor. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Under dagen deltar Lidingö FN-förening vid stadshuset med utdelning av FN-material och information.

Öppen föreläsning med författaren Simon Häggström den 25 november

Lidingö Kvinnojour och Lidingö stad bjuder in till en öppen föreläsning för att uppmärksamma dagen.

Om människohandelns bortglömda ansikte
Simon Häggström, författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad, Flickorna som sprang och I skuggan av sektor 5 föreläser om människohandelns bortglömda ansikte. Simon är även polis specialiserad på människohandel för sexuella ändamål vid NOA, som är polismyndighetens nationella operativa avdelning. Utifrån sina böcker kommer Simon att belysa den typ av sexhandel som många gånger glöms bort i vårt samhälle. Det handlar om unga tjejer och killar, oftast födda och uppvuxna i Sverige och med ett på ytan bra liv, som dras in i prostitutionens klor, om de män som hänsynslöst utnyttjar dem och om samhällets oförmåga att bekämpa brotten och problemen.

Föreläsare Simon Häggström och sångerskan Kadiatou.

Kvällen inleds med sång av Kadiatou och information om arbetet mot våld i nära relation av Lidingö KvinnojourLidingö stad och Polismyndigheten.

Uppmärksamma Orange Week du också

Vill du som privatperson eller genom ditt företag uppmärksamma våld mot kvinnor? Förutom att delta på föreläsningen ovan, klä dig i orange, eller varför inte ta en diskussion hur just din arbetsplats kan bidra till att motverka våld, taskiga attityder och objektifiering av kvinnor och flickor.

Låt oss tillsammans motverka våld mot kvinnor och barn genom kunskap, engagemang och medmänsklighet.

Alla är varmt välkomna till en ögonöppnande föreläsning den 25 november kl 17.00-20.30 i Lidingö stadshus, Stockholmsvägen 50 på Lidingö!

Läs mer här.

Marina Florin, samordnare för våld i nära relation i Lidingö stad
och Ingegerd Smedensjö, ordförande Lidingö Kvinnojour (fd Kvinnojouren Kerstin Lidingö).

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *