Ont om majbrasor i år

Lidingö23 april 2023 kl 04.421

Den enda brasan som säkert kommer att brinna på söndag 30 april är i Killinge, som det ser ut nu.

Brasan i Torsvik har under många år arrangerats av Lidingö Rodellkklubb, men i år får man inte ihop folk som kan hjälpa till. Samma sak i Skärsätra där villaägareföreningen tidigare har arrangerat. Lidingö Nyheter har försökt nå ansvariga för Hersby Åker, som brukar vara ett säkert kort, men inte fått tag i rätt person, så om det blir någon brasa där är osäkert.

Uppläggning av brännbart trädgårdsavfall i Killinge kan ske 16–29 april, berättar man. Stapla på höjden. Brasan måste hållas inom 6 x 8 meter i diameter. Om brasan blir för stor ombeds du köra till Södergarn med din brännbara last i stället. Risken finns annars att vi får eldningsförbud vid besiktningen, som äger rum 30 april, hälsar Killinge Gåshaga villaförening.

Det här gäller för Killingebrasansöndagen den 30 april 2023:
Programmet börjar kl 19.15.
Kl 20.00 tal till våren och sång av Lidingö Vox.
Kl 20.15 tänds brasan.
Kaffe saft och bullar finns att köpa.

Den 26 april fick Sticklinge boendeförening eldningsillstånd, så nu gäller följande: 

20.00 Kaffe, saft, och bullar till och med kl 22.00.
20.30 Kören startar
20.50 Välkomsttal
21.00 Brasan tänds
21.15 Fyrverkeri
22.00 Arrangemanget avslutas. Brandvakten tar vid.

Valborg är en traditionell högtid som firas den 30 april varje år i Sverige och andra delar av norra Europa. Ursprungligen var Valborg en hednisk högtid som firades för att välkomna våren och för att skydda sig mot onda andar.
Efter kristnandet av Sverige omvandlades Valborg till en kristen högtid till minne av den heliga Valborg, som var en engelsk missionär som levde på 700-talet. Hon sägs ha gjort stora insatser för att sprida kristendomen i Skandinavien.
Idag firas Valborg främst som en vårfest och symboliserar starten på våren. Många firar med eldar, sång och dans. Det är vanligt att man tillsammans med vänner och familj samlas kring en brasa och sjunger vårvisor. I vissa delar av landet anordnas även större offentliga firanden med tal, musik och fyrverkerier.
(Denna faktaruta är producerad av OpenAI ChatGPT)

Kommentarer

  1. Tänk på att lägga om brasan samma dag som den ska tändas nu när fåglarna bygger bo

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *