Om staten och skatten

Debatt18 november 2020 kl 05.235
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Julius Soreff

Kommentarer

  1. Mycket bra skrivet. Dock vill jag göra ett litet tillägg, fastighetsskatten är egentligen inget annat än förmögenhetsskatt då den tas ut på tillgångars värde och inte på inkomst. Det var storstilat av Klas Eklund att förtydliga att hans utredning ”förslår ingen förmögenhetsskatt trots allt”. Kan tyckas självklart då ingen väl kan ha mage att föreslå två förmögenhetsskatter på en och samma tillgång.

  2. Till P.I.Zetterberg kl 09:07
    Håller med dig. Så länge ingen betalar skatt för guldtackorna i källaren eller Zorn tavlan i vardagsrummet,så skall ingen behöva betala skatt för förmögenheten bostad. Det är självklart.

  3. I Lidingö Nyheter den 18 november skriver Julius Soreff att mitt förslag till skattereform (se not) skulle driva upp skatten för många villaägare. Men Soreff redovisar bara några få, väl utvalda delar av mitt förslag.
    Jag har lagt förslag om en stor skattereform som gör vårt skattesystem mer rättvist och transparent, och stimulerar arbete, studier och investeringar. Bland annat föreslår jag en stor sänkning av skatten på arbete, breddad moms, enhetlig kapitalbeskattning, mer effektiva miljöskatter och sänkt bolagsskatt – samt en reform av fastighetsbeskattningen.
    Dagens fastighetsavgift är regressiv – ju dyrare bostad desto mindre av dess värde beskattas. Den är inte heller neutral – boende i hyreshus missgynnas jämfört med ägd bostad. Allra mest gynnas boende i dyra och högt belånade bostadsrätter. Det gynnar främst höginkomsttagare med dyra villor och bostadsrätter i Stockholm. Den senaste långtidsutredningen menar att dagens system ger de 20 procenten med högsta inkomster i Stockholm en mycket lågt beskattad avkastning på 60 000 kr per person och år!
    Varför ska det vara så? Mig veterligen har inget annat industriland en sådan regressiv fastighetsbeskattning.
    Jag tycker det är orimligt. Dagens system driver upp fastighetspriserna och stänger ute många ungdomar från bostadsmarknaden.
    Därför föreslår jag att skatten mellan olika former av boende blir mer neutral. Jag föreslår att dagens fastighetsavgift på 0,75 procent av taxeringsvärdet sänks till 0,5 procent och blir lika för bostadsrätter och småhus. Fastighetsavgiften på hyreshus tas bort helt. Det minskar skatteskillnaderna mellan olika boendeformer. Samtidigt tas taket bort för att skatten inte längre ska bli regressiv.
    Resultatet blir att majoriteten av alla småhusägare får sänkt skatt. Notera: med mitt förslag för de flesta småhusägare sänkt skatt!
    De som får höjd skatt är framför allt ägarna till dyra bostäder. Men de får samtidigt enligt mitt förslag en kraftig sänkning av inkomstskatten. Brytpunkten för statlig skatt höjs och marginalskattesatsen sänks med 5-20 procentenheter. Det ger för de flesta en större skattesänkning än de får betala i fastighetsskatt. Under brytpunkten ersätts det gamla jobbskatteavdraget av en ny skattereduktion som innebär att man kan tjäna upp till 95 000 om året utan att betala inkomstskatt. För låginkomsttagare som ändå får problem med den nya skatten föreslår jag en begränsningsregel.
    Jag vill också att det ska bli billigare att flytta. Stämpelskatten bör tas bort, liksom räntan på uppskov.
    Så det är ett helt paket jag föreslår, där medborgarna får behålla mer av sina inkomster och sedan själva bestämma hur de ska bo, utan att staten via skatten pekar ut en viss boendeform och belåningsgrad för dem. Det ger ökad stimulans till att arbeta och studera, och belönar belåning mindre.
    När Soreff bara lyfter ut fastighetsskatten ur helheten – och dessutom förtiger viktiga delar även av mitt förslag om just fastighetsbeskattning – ser han oss människor som om vi vore endimensionella stuprör – enbart villaägare, enbart bilägare, enbart pensionärer, enbart konsumenter. Men de flesta av oss är ju allt detta på en och samma gång. Vi är hela människor och förtjänar att behandlas som sådana.
    .
    Klas Eklund

    Min skatterapport heter ”Vårt framtida skattesystem” och kan laddas ner från eso.expertgrupp.se . Jag hoppas att många av läsarna gör det och själva kan bilda sig en uppfattning om reformförslaget i dess helhet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *