Oktober: Viner från Piemonte

Dryckesguiden30 september 2020 kl 06.07

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Italien, vinregionen Piemonte och producenten Fontanafredda med kungliga anor. År 1858 registrerades egendomen till den Italienska kungen Vittorio Emanuele II, kungen gav sedan egendomen till sin stora kärlek Rosa Vercellana. Vinproduktionen startade 1878 då greve Emmanuel Guerrieri son till Vittorio och Rosa började tillverka vin. 1920 såldes Fontanafrdda till Monte dei Pachi di Siena, pantbanken i Siena och 1931 köpte två italienska entreprenörer in sig i Fontanafredda, egendomen är idag på 100 hektar. Barolo och Barbaresco består båda av druvan Nebbiolo (nebbia-dimma) till 100 procent. I Baroloområdet är det generellt varmare än i Barbarescoområdet vilket gör att druvan och vinet mognar något tidigare. I Barbaresco är marken mer näringsrik och består av kalk och märgel vilket gör att dessa viner har mjukare tanniner. I princip alla Barolo och Barbaresco viner kan lagras länge, 5–10 år. De flesta Nebbioloviner har en röd tegelfärgad nyans.

Art.nr 70227 Barolo Fontanafredda kostar 200 kronor, årgången är 2015. Alkoholhalten är 14 procent, sockerhalten är 1.8 g/l. Vinet har legat 2 år på slovenska fat sedan ytterligarelagring under ett år på flaska. Vinet har en nyanserad ursprungstypisk doft med hallon, jordgubb, nypon och fat, smaken är stram med massa toner av rosor, körsbär och eftersmak som sitter i länge. Njut vinet till en pasta med tryffelolja https://alltommat.se/recept/kramig-pasta-med-svamp-och-tryffelolja/ Sektion 7 på Lidingö

Art.nr 2305 Barolo Serralunga d`Alba Fontafredda kostar 289 kronor, årgången är 2015. Alkoholhalten är på 13,5 procent och sockerhalten är på 1.5 g/l. Efter jäsning från vinet ligga totalt 24 månader på olika franska fat, sedan minst 12 månader på flaska. Vinet har en doft med inslag körsbär, rosor, hasselnötter och nypon. Smaken är kryddig med inslag av rosor, kanel, nypon och fat. Varför inte njuta en pasta med oxfile https://receptfavoriter.se/recept/penne-pasta-med-oxfile-svamp-och-graedde.html Om vinet inte finns i butiken när du går dit, be personalen beställa hem det för det finns i det fasta sortimentet!

Art.nr 75182 Fontanafredda Barbaresco kostar 249 kronor, årgången är 2014. Alk.halten är 13,5 procent och har en sockerhalt på 1.8 g/l. Vinet har legat på ekfat i 12 månader. Man har använt både slovenska och franska fat och efter buteljeringen så vilar vinet på flaska för att sedan gå ut till konsumenten. Vinet har en robust karaktär med toner av kryddor, fat, rosor, nypon och mörka bär. En älggryta passar bra till vinet https://www.ica.se/recept/alggryta-med-trattkantareller-586969/ Be personalen ta hem vinet till dig!

Dessa viner tillhör favoriterna från Italien om du frågar mig!

Samtliga tre viner passar också utmärkt till italienska charkuterier och det finns en röd tråd i vinerna: rosor!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *