Okänd ö – Lidingö, värd att lära känna

Den skräddarsydda kartan som delades ut till resenärerna.
Kåserier3 april 2019 kl 04.03

Visst är det så att det finns många på Lidingö och oändligt många på fastlandet som inte närmare känner till vår ö. Tänk nu utanför boxen! Nästa gång du ska ordna vårfest för din personal, den stora släktfesten, din förenings start-up i september, informationsträff för bankens kunder eller… Överväg då att hyra en buss och kombinera kunnande om Lidingö med god mat i trevlig miljö!

Så gjorde en större arkitektbyrå i Stockholm i höstas. Lidingö har många spännande, men okända, byggnader och miljöer att visa upp. Nu i slutet av mars var det dags för en familj i Killinge att ordna en jubileumsfest för släkt och vänner. Här lite om detta äventyr för att inspirera till efterföljd.

Snabbt blev det bestämt att festen skulle inledas med en bussresa. Att hyra en buss för 50 personer för tre timmar är billigt och prutbart visade det sig. Enda problemet blev att två av gästerna promenerade till högst upp på Pyrolavägen, när de skulle till Skärsätra torg, längst ned. En något sen start därmed.

Nästa fråga var hur hitta projektets nyckelpersoner, nämligen de som skulle guida. Mejlkontakt med Lidingö Hembygdsförening resulterade i att guideproblemet löstes. Sedan 2013 finns ett tiotal guider med bra kunnande om Lidingö – även engelsktalande. De har en egen hemsida, www.lidingoguiderna.se. Leif Aringer och Mona Ryberg blev utvalda. De var inte bara guider utan även hjälpsamma i en rad andra frågor. De provåkte exempelvis hela körsträckan för att kolla in att inte vägarbeten skulle hindra den stora bussens framfart. OBS! Undvik att med buss köra in till Kappsta! Leif är pensionerad läkare, vilket kändes tryggt.

Under bussresan gjordes ett avslutande stopp för förfriskningar hos värden i Killinge. Ytterkläderna lämnades i bussen. Bubbelglasen hyrdes billigt hos Lidingö Bordsuthyrning, som inte bara ställde upp med glas utan också med disk vid retur. Skönt för värdarna, när de tillsammans med gästerna drog vidare med bussen till Lidingö Saluhall. Där skulle dagen krönas med utmärkt god mat och dryck, trevlig samvaro, sång och tal.

Ja det blev så lyckat, att flera av gästerna valde fel ICA-påse med skor, då de rusade iväg för att hinna med spårvagnen till Stockholms värsta blåshål, Ropsten. Den som inledde påsbytet bor i Uppsala, sedan följde en från Nordanstig och så vidare. Efter några dagar hade problemen sorterats ut.

Vad mer att säga inför kommande event kring Okänd ö – Lidingö? Jo denna typ av bussarrangemang kommer att ge positiva klanger långt efter genomförandet. Avsätt minst två timmar för rundresan. Välj lämplig startpunkt med goda parkeringsmöjligheter och goda buss- eller tågförbindelser. Se gärna till att det finns något café i närheten av startplatsen, där tidigt ankommande kan ta skydd regniga dagar och dessutom få en kopp kaffe med dopp. Café O´Leo i Skärsätra är ett bra val.

Utnyttja vid kommande arrangemang att Lidingö är en okänd ö, som har en lång historia, kulturhöjdpunkter, typ Högberga Gård, industrikreativitet, typ Aga samt bra matställen i alla prisklasser! Lidingö är en ö som behöver vara i ständig förändring för att möta 2000-talets utmaningar. I höst lämnar Agas huvudkontor Lidingö efter mer än 100 år här. Blir det avslutningsfest då kanske med bussresor, vad vet jag?

Jonas Unger

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *