Odlings-PT på Elfvik lär dig odla de bästa grönsakerna

Joost med en låda Tomatillo.
Natur14 december 2023 kl 12.00

Lidingö Nyheter gjorde ett besök hos grönsaks- och blomsterodlaren på Elfvik. Joost van der Meijs heter han, är född och uppväxt i Holland men sedan många år bosatt i Stockholm.

– Nu är snart min första säsong som grönsaks- och blomsterodlare på Elfviks gård till ända. Det har varit ett sant nöja att vara på plats och träffa så många glada och trevliga Lidingöbor, under de senaste månaderna, säger han. 

Joost arbetar på Grand Hôtel som inköpschef och har gjort så i flera år. För ett år sedan tog han tjänstledigt och gick en utbildning i trädgårdsodling, vilket länge varit ett stort intresse. Intresset växte och en dag beslutade han sig för att satsa mer på sin dröm – odling i stor skala, fullt ut. Jobbet på Grand Hôtel har han kvar, men bara på halvtid. På förmiddagarna på hotellet i stan och på eftermiddagarna på Elfvik.

Så första frågan blir: Varför valde du att satsa på odling?

– Jag, liksom många andra har insett att självförsörjningen i Sverige är för låg, klimatfrågan är väldigt viktig och vi odlar inte tillräckligt mycket i Sverige. Jag hade jobbat några år på Grand Hôtel, men tyckte att nu är det dags att göra något annat. Då började jag på en kurs i trädgårdsodling, berättar Joost.

– I våras dök möjligheten upp att ta över odlingen på Elfvik. Här hade man odlat tidigare, lagt ut några odlingsbäddar och rest ett växthus redan, så det var bara att bygga vidare på det som var startat. Jag hoppade på den här chansen och hoppade av utbildningen. Det gick inte att göra båda delarna samtidigt.

– Det är svårt att odla grönsaker och få det lönsamt i mindre skala. Jag odlar både grönsaker och blommor. Man kan komma hit och plocka sin egen bukett blommor. Grönsakerna kan man köpa här, eller så säljer jag till ett par restauranger i stan. Det är väldigt uppskattat. Närodlat och ekologiskt. Det är bra att man vet vad man äter.

Joosts odlingar är inte stora, det är bara 2 500 kvm och 100 odlingsbäddar, samt ett par växthus. Men det finns mycket att äta av och titta på.

– Allt som jag odlar kommer från frön, lökar och rötter, inga färdiga plantor. Det är det som är så fantastiskt att det kan växa upp en planta som är en eller två meter hög från ett litet frö! säger Joost.

– Det är stor skillnad på att köpa grönsaker i affären och odla själv. Det är först när du har drivit upp dina egna plantor du förstår hur mycket godare det man odlat själv smakar.

Det finns sallad, gurka, tomat, paprika, jordärtskockor, morötter, rödbetor, lök, bönor, kål, zuccini, kryddor och mycket annat. Nästa år blir det även perenner som jordgubbar och rabarber.

– Det första året här har varit mycket att prova och lära sig. Nu börjar jag förstå hur man kanske kan få det här att fungera, säger Joost.

– Min tanke är egentligen inte att odla själv, mer att hjälpa andra och lära dem odla. Mitt koncept är att jag ska bli en ”odlings-PT”, alltså samma sak som på gymmet, men med odling.

– Man får odla själv hemma i sin trädgård, eller om det är en bostadsrättsförening så kanske man har några pallkragar på gården. Jag kommer dit ett antal gånger under säsongen och hjälper till med praktiska råd. Jobbet får man göra själv, men jag kommer att se till att det fungerar. Det är viktigt att man gödslar och vattnar på rätt sätt och i rätt tid.

– Jag kommer ha ett program för tio pallkragar, Utbildningen sköts digitalt genom en gruppchatt med filmat och skrivet material, där jag kommer instruera och förklara när det är dags att göra olika moment, Hembesök kanske det blir, beroende på var man befinner sig, Det kommer bli träffar och After Work på odlingen. Priset kommer bli 2 500 kr.

– Jag tror att det finns ett stort intresse för odling, men det kan vara svårt för folk att komma igång. Med det här konceptet blir det lättare att komma igång och dessutom får man ett bra resultat.

Lidingö Nyheter tänker följa hur det går med Joosts odlings- och utbildningsprojekt nästa år. Så det var inte sista besöket på Elfvik.

Följ Joost på Instagram här.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *