Nytt styre i Lidingö: De borgerliga avgår! C, S, V, MP och SD bildar ny majoritet

Både gamla och nya bron kommer att rivas. Ingen ny bro planeras. Foto: Bengt Jansson
Stad & Politik1 april 2019 kl 00.076 5

OBS! APRILSKÄMT!
I dag den 1 april byter Lidingö färg. För första gången sedan Lidingö fick stadsrättigheter kommer ett vänsterstyre att leda kommunstyrelsen, med stöd av SD.
– Det blev helt enkelt för mycket skandaler runt den blå majoriteten, säger Centerpartiets  Patrik Buddgård, som idag med största sannolikhet kommer att väljas till kommunstyrelsens nye ordförande.

Den nya ledningen kommer inte att få egen majoritet, men man räknar med stöd från Sverigedemokraterna och att Lidingöpartiet kommer att försvinna helt. Fyra ledande Lidingöpartister har redan slutat och allt pekar på att de inte kommer att hitta nya kandidater att fylla platserna i kommunfullmäktige. På så sätt kommer fullmäktige få sju ledamöter färre, det vill säga bara 44 ledamöter totalt och den nya minoriteten samlar 23 platser.

– Vi kommer inte att samarbeta med SD, inte förhandla eller samtala med dem, vi kommer inte att sitta i samma rum, men vi kan tänka oss att kommunicera via sms och twitter-inlägg, så kallade tweets, säger Socialdemokraternas Daniel Larsson.

Den nya majoritetsminoriteten har redan lagt fram ett program med åtgärder som de kommer att genomföra under mandatperioden: Lidingö kommer nu att få en utpräglad miljöinriktning. Senast 2022 kommer det inte vara tillåtet att köra bensin- eller dieselbil på ön. Som kompensation inför man en kommunal miljöbilpremie för elbilar på 380 000 kr. Eldrivna golfbilar innefattas inte av premien.

– Vi kommer att stoppa bygget av nya lilla Lidingöbron, eftersom den är onödigt dyr, säger Patrik Sandström, Miljöpartiet. Och när vi ändå river den gamla bron nästa år, så kommer vi att passa på att riva den ”nya” bron från 1972. Den närmar sig 50-års strecket och kommer ändå att behöva tas bort inom några år. På så sätt slipper vi trängselavgiften som irriterar många Lidingöbor.

Trafiken till Stockholm, Nacka och Danderyd kommer att ersättas med eldrivna färjor. Färjetrafiken kan komma igång 2025. Den nya kommunledningen menar att detta kommer att göra avsevärd inverkan på miljöområdet.

– Vi måste leva upp till FN:s miljömål till år 2030 och det här är ett viktigt steg på vägen, säger Patrik Sundström.

Den nya ledningen planerar även att införa veganmat alla dagar i veckan på alla skolor på ön, friskolorna kommer att fasas ut och cykelbanorna kommer att göras dubbelt så breda.

Ett energisparprojekt som också kommer att bli verklighet under mandatperioden är den planerade solfångar- och vindkraftsparken på Elfvik. 87 vindkraftverk och 3800 kvm solfångare kommer att placeras ut under 2020-2021.

– Elfvik är det mest glesbefolkade området på Lidingö, nästan som Norrland, därför kommer det att göra minst inverkan på människors vardag om man lägger anläggningarna där, säger Daniel Larsson, Socialdemokraterna.

– Allt det här kommer att kosta en del pengar, men Lidingöborna behöver inte vara oroliga, det kanske handlar om en höjning av skatten på endast 3-4 kronor, men det har nog de flesta råd med, säger Jonas Lundgren, Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna menar att det är bra att majoritetsstyret bryts. SD står bakom idén att ta bort båda broarna, vilket kommer att göra det lättare att kontrollera vilka som försöker komma till ön utan uppehållstillstånd.

Kommentarer

  1. Haha. Vilken chock på morgonen att man ska bli KSO helt plötsligt 😉
    Hoppas ni har en bra första april!

  2. Veganmat införs i skolorna alla dagar i veckan läser jag vilket betyder att nu kommer det att krävas utökad skolnärvaro. Men jag trodde faktiskt att frågan om cykelbanornas bredd var utagerad och nu gäller det istället att satsa på att göra cykelbanorna dubbelt så långa. Mer hållbart i längden.

  3. Ingenting är omöjligt, tills motsatsen är bevisad!? Nog skulle Lidingö behöva ett nytt styre även de andra 364 dagarna om året. Tror dock att en annan sammansättning och majoritetsprogram skulle vara att föredra.

  4. Otroligt fyndigt ! Träffsäkerheten var fruktansvärd och undertonen manade till sans och förnuft. Med humor kan man komma hur långt som helst. Titta på Ukraina !

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *